avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea in instanta

Buna ziua!
intrebarea mea este: bunica mea a avut doi copii , tatal si unchiul meu, tatal meu a decedat in 1987 iar noi cele trei surori am ramas orfane de tata .In 2007 a decedat si bunica mea. Fratele tatalui meu nu doreste sa impartim: jumate dansul si jumatate noi ceea ce a ramas de la bunica deoarece noi nu am participat la inmormantare , cerandu-ne sa ii dam bani cheltuiti cu inmormantarea. Ce ne sfatuiti sa facem pt binele nostru?
in cei trei ani de cand a murit bunica noastra ,unchiul nostru a locuit in acea casa pentru a administra pamantul bunici fara a ne trimite noua nici un ban din recolta sau din subventiile luate de la stat.
precizez ca noi locuim in bucuresti , mostenirea se afla la 600km distanta jud botosani , bunica noastra nu a vrut sa ii faca acte unchiului deoarece se purta urat cu dansa si are o situatie financiara destul de buna , fost colonel in armata, cu cateva zile inainte sa moara ne-a sunat insistent sa mergem sa ne de-a ceea ce a crezut dansa de cuviinta insa din cauza serv nu am putut ajunge. Unchiul nostru ne-a anuntat de decesul ei cu o zi inainte sa o ingroape asa incat noi nu am putut ajunge.
As mai avea o intrebare: mama mea are vreun drept la mostenire
daca era vaduva cand bunica din partea tatalui a decedat?
Nu, mama dumneavoastra nu are nici un drept la mostenire dat fiind faptul ca tatal dumneavoastra a decedat inaintea bunicii.

Desi ipotetic dumneavoastra impreuna cu surorile aveti un drept legal la mostenirea bunicii e posibil sa aveti probleme cu privire la acceptarea mostenirii.
E posibil ca unchiul dumneavoastra sa solicita ,la un eventual partaj, sa constate instanta ca sunteti straina de mostenire motivat de faptul ca nu ati acceptat mostenirea in termenul de 6 luni prevazut de lege.
Daca treceti peste acest hop nu mai aveti probleme.
Cu privire la cheltuielile de inmormantare, daca au trecut 3 ani de la deces ele nu mai pot fi solicitate fiind prescrise
aveti dreptul la jumatate din mostenire.
in functie de cheltuieli aveti obligatia sa platiti jumatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Mostenire enigela enigela Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Se dezbate abia acum mostenirea dupa strabunicul care a decedat acum 20 de ani. La masa succesorala au ... (vezi toată discuția)