avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare apartament

Buna ziua,

Expun pe scurt situatia actuala: antecontractul expira la 30.05.2010 si aparatamentul nu este finalizat(si nici nu sunt sanse de finalizare pana la expirarea termenului din antecontract). Cum trebuie procedat in cazul in care, avand in vedere intarzierile si faptul ca vanzatorul nu-si poate respecta obligatia de a-mi vine apartamentul in conditiile stabilite(nici acum nu-mi poate da un termen ferm de finalizare in conditiile in care accept prelungirea antecontractului printr-un act aditional, cu alte cuvinte, este neserios), doresc restituirea avansului si a sumelor prevazute in antecontract cu titlu de penalitati?
Este necesara notificarea printr-un executor judecatoresc, prin notariat(imi puteti spune si care sunt taxele pentru aceste notificari)? Ce urmeaza daca, dupa notificare, vanzatorul refuza sa-mi restituie avansul achitat ?

Multumesc anticipat pentru raspuns,
Alina
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 12:52, 17 Mai 2010
Rezolvarea situatiei dvs depinde foarte mult de clauzele cuprinse in antecontractul de vanzare cumparare, respectiv cele cu privire la rezolutiunea contractului.
Totusi, daca dvs ati achitat un avans, promitentul vanzator s-a obligat sa finalizeze apartamentul si sa il predea la o anumita data, dar predarea primirea nu are loc din culpa acestuia, dvs aveti trei posibilitati si anume:
1. Sa acceptati prelungirea termenului de predare a apartamentului prin incheierea unui act aditional la antecontractul de vanzare cumparare, cu o eventuala reducere de pret;
2. Desfiintarea antecontractului prin acordul ambelor parti, cu obligatia promitentului vanzator(constructorul) de restituire a sumei platita cu titlu de avans;
3. Sa va adresati instantei de judecata cu privire la constatarea rezolutiunii antecontractului de vanzare cumparare, cu obligarea restiturii avansului achitat, eventual cu obligarea constructorului la plata de daune interese pentru nerespectarea clauzelor contractuale.
Bineinteles ca se pune si problema solvabilitatii promitentului vanzator.
Av Mihai Vaduva
Multumesc frumos pentru raspuns Dlui Vaduva, dar va rog sa expuneti si modul cum se procedeaza pentru cele 2 modalitati enuntate:

2. Desfiintarea antecontractului prin acordul ambelor parti, cu obligatia promitentului vanzator(constructorul) de restituire a sumei platita cu titlu de avans

3. Sa va adresati instantei de judecata cu privire la constatarea rezolutiunii antecontractului de vanzare cumparare, cu obligarea restiturii avansului achitat, eventual cu obligarea constructorului la plata de daune interese pentru nerespectarea clauzelor contractuale - in drept civil? Este nevoie sa fiu reprezentata de un avocat? Cum se calculeaza comisionul avocatului, ce alte taxe se platesc pentru a te adresa instaneti si cam cat dureaza in medie pana se solutioneaza in instanta?

Multumesc!
Desfiintarea antecontractului prin acordul ambelor parti, se realizeaza de regula, prin incheierea unei conventii de reziliere care care ca principala prevedere desfiintarea de comun acord a antecontractului de vanzare cumparare.
Principiul de drept care sta la baza unei asemenea conventii este "mutuus consensus, mutuus dissensus", respectiv ceea ce se incheie prin acord comun se si desface prin acord comun.
In situatia in care antecontractul a fost incheiat in forma autentica ( la notariat), se impune ca si conventia de desfiintare sa se incheie in aceeasi forma autentica.
A nu se uita stipularea unei clauze de obligare a promitentului vanzator(constructorul) de restituire a sumei platita cu titlu de avans

Rezolutiunea antecontractului pe cale judiciara semnifica o cerere de chemare in judecata adresata Judecatoriei unde se afla imobilul (ca regula) prin care se solicita constatarea rezolutiunii antecontractului de vanzare cumparare motivat de nerespectarea clauzelor contractuale, obligarea paratului la restituirea avansului achitat, precum si obligarea paratului la plata de daune interese pentru nerespectarea clauzelor contractuale.
Speta poate sa tina de dr civil daca constrcutorul este o persoana fizica, sau de dr comercial daca constructorul este o pers juridica.
Reprezentarea de catre un avocat nu este obligatorie, dar va sugerez sa solicitati ajutorul unui avocat, procesul nu este tocmai unul usor.
Avocatul va va solicita un onorariu care este in concordanta cu munca pe care o va depune acesta. Onorariile se stabilesc de comun acord intre avocat si client.
Taxe se platesc in functie de sumele solicitate dupa cum urmeaza:
a) până la valoarea de 50 lei - 6 lei;
b) între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;
c) între 501 lei şi 5.000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
d) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g) peste 250.000 lei - 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
Un asemenea proces poate dura intre unul sau doi ani, in functie de pozitia paratului.
Av. Mihai Vaduva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune antecontract daca imobilul nu este finalizat ioanvoicu ioanvoicu Buna ziua As dori sa primesc si eu un sfat pentru cum ar trebui sa procedez in situatia in care la termenul stabilit prin antecontract (pentru semnarea ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)