Buna ziua! Am o rugaminte:-poate sa-mi spuna cineva cum sa procedeaza pentru compensarea sumei de 298000ron?Intr-o parte sunt mai multe facturi intocmite(din partea initiatorului) iar din partea cealalta pentru suma de mai sus o singura factura.
Din patrea initiatorului este vorba de un imobil ce trebuie sa plateasca, iar din partea cealalta este vorba de marfuri. Va rog sa ma ajutati!!!!:(
Astept cu nerabdare raspunsuri de la Dvs.Anemary.:confused:
temeiul legal pentru astfel de operatiuni de compensare este og77/1999(Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 256 din data de 4 iunie 1999) si REGULAMENT din 23 august 1999 DE COMPENSARE a datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor, persoane juridice(Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 416 din data de 30 august 1999)
Dvs aveti obligatie de raportare la IMI pentru facturile emise si neincasate mai mari de 10.000 lei si mai vechi de 30 zile .
In egala masura , pentru a se putea face compensarea de catre IMI , furnizorul dvs are aceasta obligatie de raportare .
Odata facturile raportate, IMI va compensa pina la concurenta sumelor raportate iar dvs ,, utilizand formularele de compensare din regulamentul de mai sus veti face mai departe compensarea pentru sumele ramase si neraportate .
In baza acestor compensari veti stinge datoria si creanta in contabilitate .
Cititi , insa , va rog , legislatia de care am amintit .
Buna!Trebuie sa ma intorc la problema mea in legatura cu aceasta compensare.Acest caz se difera de operatiuni mentionate in Regulament sau alte OG-uri, adica: incerc sa fiu mai explicit Firma A vinde mat.de constructii catre Firma B.Firma B are mai multe facturi neachitate (scadent trecut de 30zile)dar sume mai mici decat 10000lei.Firma B a dat o declaratie in care pentru datoriile ce are la firma A da un imobil.Acuma firma B a facturat imobilul si terenul si vrea stingerea datoriei prin compensare.Deci factura Firmei B e recent si are valoarea de 298000lei.Ma intereseaza cum sa compensez?Eu am peste 100 de facturi intocmite catre firma B, cum am mentionat si mai inainte, iar de la el(Firma B) eu am o singura fact.intocmit pe data de 17.05.2010 Va rog frumos sa-mi dati o rezolvare mai simpla, chiar nu stiu cum sa fac????Multe facturi cu sume mici contra o factura mare??????:(( Multumesc!!! Anemary.19.05.2010
In acest caz , firma A nu are obligatie de raportare la IMI -nu intruneste conditia de suma
Firma B- nu are obligatie de raportare la IMI - nu intruneste conditia de vechime
Prin urmare, compensarea se face prin completarea formularelor de compensare prevazute de og 77 . Formularul are pe fata denumire firma initiator si destinatar si pe verso un "tabel" cu mai multe rinduri.
Pe fiecare rind al formularului va fi trecuta cite o factura din cele 100 de care spuneti , al caror total va fi , sa zicem, 99000 lei
Din factura de la imobil compensati prin acel formular 99000lei
Veti vedea acolo ca scrie : valoare factura initiala , din care se compenseaza ... X lei
Treceti la al doilea formular , unde la fel , continuati de la suma ramasa si tot asa
Veti avea mai multe ordine de compensare din cauza numarului mare de facturi .
Ambele firme veti utiliza formularele din og 77, fiecare firma pe ale sale.
Daca nu e indeajuns de clar ce am spus, reveniti.
Ati vazut cum arata formularele de compensare ?