avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ordine de compensare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ordine de compensare

Va rog ma ajuta cineva cu art. din codul fiscal referitor la regimul ordinelor de compensare?
Multumesc:love2:
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 23:20, 11 Noiembrie 2010
buna seara
la ce fel de compensare va referiti ?
la compensarile interne intre furnizor si client. formularele rosu si albastru cu regim special.
Multumesc
nu codul fiscal reglementeaza procedura , ci un hg la care acum nu am acces ( revin maine)
In mare procedura este urmatoarea, pentru o compensare in afara IMI ( Institut de management si informatica ) :
- intocmire ordine de compensare si de catre client si de catre furnizor
- pe verso documente se completeaza date despre facturile ce urmeaza a fi compensate , fie integral ,fie partial ( fireste , se poate compensa pana la nivelul sumei celei mai mici )
- se semneaza ordinele de catre initiator si destinatar,
- se face schimb de documente , ca la facturi: albastru pleaca la destinatar, rosu ramane la dvs si la fel si pentru destinatar
- se inregistreaza nota contabila 401=411
Daca datoria este mai mare de o anumita valoare ( parca 10000 lei) si mai veche de 30 zile , atunci sumele trebuie raportate la IMI si compensarea se face prin IMI .
Obiectul compensarii succesive il constituie stingerea datoriilor cu creantele reflectate in contabilitatea persoanelor juridice, pe baza ordinelor de compensare. Data efectuarii stingerii datoriilor si a creantelor este cea a ordinului de compensare.
Potrivit Legii 211/2001, toate persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania.
Conform H.G. 685/1999, in cazul in care aveti datorii si/sau creante mai vechi de 30 de zile si cu o valoare mai mare de 10.000 lei, va trebui sa le raportati catre Institutul de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului, dar numai cele cu valoare mai mare de 10.000 lei sunt supuse compensarii realizate de catre Serviciul de Compensare din cadrul Institutului.
Serviciul de compensare, prin compartimente specializate si pe baza informatiilor ce trebuie transmise de persoanele juridice, analizeaza, identifica si prezinta circuitele de compensare, organizeaza sedintele de compensare, emite ordinele de compensare, tine evidenta lor si solutioneaza litigiile. Dupa introducerea in sistem a datelor, veti avea obligatia sa le actualizati permanent, la intervale de cel mult 30 de zile, operand modificarile survenite.

In cazul in care nu inregistrati datorii sau creante mai vechi de 30 de zile, dar acestea au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunteti obligat sa transmiteti aceste informatii, insa daca doriti sa intrati in sistemul de compensare puteti transmite si facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei/factura. Pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare.

Pentru sume reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 lei, inclusiv, puteti efectua compensarea reciproca si in afara cadrului institutional reprezentat de Institutul de Management si Informatica, dar pe baza acelorasi formulare, respectiv a ordinele de compensare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordine de compensare Flori David Flori David Este obligatoriu ca pentru o compensare intre 2 firme, ambele sa initieze ordine de compensare? Daca initiaza doar o societate si se mentioneaza pe verso atat ... (vezi toată discuția)
Ordine/procese verbale de compensare simonk_4you simonk_4you am o mare problema: sunt la inceput de drum in ceea ce priveste contabilitatea si am nevoie de legea care reglementeaza procesul de compensare. am gasit pe net ... (vezi toată discuția)
Despre compensatie iarina_73 iarina_73 Buna ziua. In cazul in care doua societati comerciale vor sa faca o compensare a datoriilor, si suma este mai mare de10.000 RON se pot aplica prevederile ... (vezi toată discuția)