avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
As dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru dezbaterea succesiunii. Aceasta poate avea loc numai in judetul unde defunctul a locuit sau se poate si in alta parte.
Multumesc!
In vederea dezbaterii succesiunii va adresati unui birou notarual din judetul unde si-a avut defunctul ultimul domiciliu. Trebuie sa prezentati documente care sa ateste calitatea dvs. de succesibil, certificatul de deces al defunctului, acte de proprietate, titluri, prin care sa vaceti dovada bunurilor ce compun masa succesorala.
succesiunea se dezbate la instanta sau notariatul in raza caruia a avut ultimul
domiciliu defunctul
Depinde pe ce cale doriti sa o dezbateti. Daca optati pentru calea notariala va trebuiesc actele de stare civila(certificat de deces, certificat de nastere al succesorilor sau de casatorie), acte de proprietate ale bunurilor defunctului, cererea de deschidere a procedurii.Dezbaterea succesiunii pe cale notariala este de competenta notarului din biroul notarial aflat in circumscriptia teritoriala a judecatoriei unde defunctul si-a avut ultimul domiciliu.
Trebuie sa mergeti la un notar din circumscriptia ultimului domiciliu al defunctului. Daca mai multe judete sunt sub competenta unei singure curti de apel, se presupune a fi aceeasi circumscriptie.

Aveti nevoie de certificatul de deces, documente de identitate ale mostenitorilor ( carte de identitate si certificat de nastere), dovezi privind bunurile care compun masa succesorala ( titluri de proprietate, contracte de vanzare-cumparare etc.) si e posibil sa aveti nevoie si de Anexa 24 de la primarie.
Cel mai sigur va spune notarul.
In primul rand va trebui sa va adresati, cu certificatul de deces si adresele tuturor mostenitorilor legali, la primaria unde defunctul a avut ultimul domiciliu in vederea deschiderii succesiunii.
Fata de ce vi s-a spus mai sus, mai aveti nevoie de 2 martori care l-au cunoscut pe defunct si altele, pe care, cu siguranta, le veti afla din citatia pe care o sa o primiti d ela notar.

Alte discuții în legătură

Succesiune costels costels deschiderea succesiunii se poate face la orice notar? se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor gabriella1065 gabriella1065 Vreau sa obtin certificatul de mostenitor , am intrebat la 3 notari si fiecare mi-a spus alte acte . Problema este ca pentru a obtine certificatul de ... (vezi toată discuția)
Cand se face o succesiune dupa deces? elena.doina elena.doina Buna ziua!Bunica mea a murit acum 2 luni de zile,a avut un singur fiu care a murit cu multi ani inaintea ei.Suntem 4 frati mostenitori.Intrebarea mea este la ... (vezi toată discuția)