avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul angajatului

care sunt drepturile unui angajat intr-o firma privata?...mai ales in situatia in care patronul reduce programul de lucru al angajatului...ce dezavantaje are angajatul atunci cand i se impune aceasta reducere a programului de lucru, un somaj sau un somaj tehnic?...care e varianta cea mai in avantaj ptr un angajat atunci cand firma se confrunta cu probleme financiare pe o perioada de timp?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:30, 18 Mai 2010
1. Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

2. In conditiile in care i se va inceta c.i.m. pentru motive neimputabile, atunci stagiul de cotizare pentru somaj va fi greu de indeplinit ... legea prevede minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii, situatie valabila pentru un timp de munca de 8 ore/zi .... norma partiala minima trebuie sa fie de 4 ore /zi , astfel incat stagiul de cotizare sa fie de 12 luni (fiind vorba 24 de luni lucrate).

3. O varianta buna ar fi *somajul tehnic* , pe perioada caruia salariatul va primi o indemnizatie de minim 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Potrivit actualelor reglementari, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si angajatorii, pentru salariatii respectivi, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic 2010 Iael Iael Ce prevedere este in vigoare pt somaj tehnic in anul 2010 ? Cat timp poate beneficia un angajat de concediu fara plata si cum afecteaza acesta somajul ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic say say Somajul tehnic constituie vechime in munca, care este reglementarea legala? (vezi toată discuția)
Oug 4/05.02.2010 Doina Elena Doina Elena A aparut mult asteptata ordonanta privind somajul tehnic, publicata in MOf. nr. 93/10.02.2010.....=D> (vezi toată discuția)