avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie

Cand intervine termenul de prescriptie in dreptul comun si care sunt situatiile in care se intrerupe acest termen.
Cel mai recent răspuns: ratoiui , utilizator 07:51, 5 Aprilie 2007



este vorba de o cerere de chemare in judecata de catre o asociatie de proprietari. In anul 2002 proprietarul unei locuinte a vandut-o. In contractul de vanz-cump. s-a creat un drept de habitatie de un an in favoarea unei alte persoane, adica pana pe data de 01 nov 2003. La data cand persoana a plecat, dupa incetarea habitatiei, se pare ca a lasat datorii la asociatie. in anul 2005 mai 25 asociatia a trimis o somatie de plata catre fostii proprietari cu confirmare de primire. Acestia nu au luat la cunostiinta de aceasta, dar curios este ca apare semnata de primire. Calitatea trecuta pe confirmarea de primire a persoanei care a luat la cunostiinta este "mama". Aceasta "mama" nu mai este de mult. Acum in 2007 febr. asociatia a dat in judecata fostii proprietari pentru recuperarea datoriei ramase in urma habitatie precum si a penalitatilor aferente.
Ce sa fac ? Solicit scoaterea ca parti din proces pe fostii proprietari sau merg pe prescriptie ?
Astept pareri cu motivatie, daca se poate urgent.


Ce calitate procesuala sa aiba fostii proprietari? De ce nu mergeti pe exceptia lipsei acestei calitati, doar ei n-o sa raspunda mereu pentru datoriile facute dupa plecarea lor si vanzarea apartamentului...
Cat despre prescriptie, mi se pare secundara, oricum calitatea procesuala are prioritate in discutii si nu cred sa mai ajungeti la ea. Si nu as invoca nici o prescriptie, mai degraba inexistenta datoriei.
Si nu exista sa scoti o parte din proces in dreptul romanesc.
Un semi-Gica contra:D
Prescriptia ar trebui invocata si cred ca si pe asta se va pronunta, alaturi si de lipsa calitatii procesual pasive.
Insa nu sunt de acord cu faptul ca nu ar exista datoria; ea exista - datoriile la intretinere.

Ar fi un avantaj daca ati reusi sa dovediti ca le-ati adus la cunostinta schimbarea proprietarului apartamentului; dupa acel moment numai au ce sa va impute cu privire la plata datoriilor.
Da, scuze, m-am exprimat ijncomplet...
Inexistenta debitelor din partea dv. Ele exista fata de asociatie, dar nu sunt ale dv. Cam asta am vrut sa spun.

Si sunt de acord cu tine, nicule, da' instanta intai se pronunta pe calitate procesuala si apoi pe prescriptie. Nu se poate pe amandoua... Daca a admis lipsa calitatii, prescriptia nu mai conteaza. Conteaza doar dc respinge.
Mersi, dar m-ati bagat in ceata ! Nu pot sa imi dau seama care parere este mai buna. Cert este ca trebuie sa depun intimpinare pana vineri 06.04.2007
ce-i asa de greu? ai 2 exceptii, exceptia lipsei calitatii procesuale si exceptia prescriptiei.
pe fond, ce spune nicu e f. bun!(vis-a-vis de existenta datoriei)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2007
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie adriannn adriannn Buna ziua. Termenul de prescriptie de 3 ani poate fi intrerupt doar prin introducerea unei cereri de chemare in judecata, sau este necesar ca cererea sa fie ... (vezi toată discuția)
Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante? antieos antieos Buna ziua! Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ... (vezi toată discuția)
Prescriptia adriannn adriannn Buna ziua. Termenul deprescriptie de 3 ani se intrerupe prin introducerea cererii de chemare in judecata, sau este necesar ca instanta se admita ... (vezi toată discuția)