avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi ebook
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi ebook

Buna ziua,

Cu eforturi considerabile am reusit sa elaborez un ebook pe care as dori sa il comercializez prin intermediul internetului. Nu doresc insa ca dupa multa munca/bani investiti lucrarea sa imi fie copiata si multiplicata.
De aceea as vrea sa va intreb daca stie cineva cum anume as putea sa imi protejez/inregistrez cartea?

Multumesc!
Lucian, Oradea
Dinu Turcanu a scris:

Va multumesc pt aprecieri :)

Drepturile literare sunt protejate in Romania de catre COPYRO, care este organismul de gestiune colectiva (OGC) din domeniul literar. Le puteti gasi datele de contact pe situl www.copyro.ro
Din pacate nu sunt tocami cel mai performant OGC, deci e posibil sa aveti surprize. Din punct de vedere legal nu au cum sa va refuze, pt ca OGC sunt obligate prin legea 8/1996 cu toate modificarile ulterioare sa-i primeasca pe toti titularii de drepturi din domeniul pnetru care au obtinut o decizie de colector unic.
Incercati acolo si tineti-ne la curent ca sa va mai putem ajuta cu un sfat.


Serviciul creat de ORDA e cel putin redundant, intrucat OGC-urile acreditate sunt cele care protejeaza drepturile titularilor de drepturi. ORDA nu face decat sa consume bani de la buget. Ca sa nu spun mai multe!
Un e-book e o carte, si anume una care nu utilizeaza hartia ca suport, acesta fiind electronic. Legea nu distinge intre suporturi, deci protectia se obtine la fel ca in cazul cel mai obisnuit, si anume cu suport pe hartie.
catre Dinu Turcanu,

sper ca nu am fost foarte explicit. un e-book poate fi si un format nu o simpla carte postata pe internet.


in caz ca e un format protectia trebuie sa fie complexa (atat protectie privind opera literara a cartii -suport de hartie, codul sursa al websiteului pe suport de hartie, inregistrare de marci pentru diverese elemente cuprinse in carte- slogan, personaje, logouri- inregistrare de design privind unele elemente grafice ale websiteului, etc). deci in cazul formatului (combinatie web site, e-book structurata in baze de date) trebuie sa fie o protectie combinata.

protectia unei simple carti (electronice sau pe hartie) se face conform conventiei de la berna privind protectia op literare+ L 8/1996.

cred ca acum am fost cat de cat mai clar



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare grafica website osim sau orda? ana_tudose ana_tudose Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Grafica site-ului meu a fost furata, la fel ca si conceptul de design al afacerii. Furtul este flagrant si ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru spectacol televiziune mlLucian mlLucian Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o ... (vezi toată discuția)
Biblioteca online robert_11 robert_11 Sunt interesat in deschiderea unei biblioteci online. Mai concret, eu ar urma sa scanez carti (de toate tipurile, cu autori straini si romani, etc), si sa le ... (vezi toată discuția)