avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Inregistrare grafica website OSIM sau ORDA?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Inregistrare grafica website OSIM sau ORDA?

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Grafica site-ului meu a fost furata, la fel ca si conceptul de design al afacerii. Furtul este flagrant si foarte in detaliu. As vrea sa inregistrez undeva conceptul grafic al website-ului (modul in care sunt dispuse elementele, formatul, dimensiunea, codul HTML) pentru a-l proteja.
Am sunat la OSIM si mi-au spus ca pot inregistra sub sensul de "desen si model", conform legii 129, iar ca dovada sa stea o fotografie de 6 x 6.

Din ce citesc, pare sa apartina mai mult de domeniul ORDA acest lucru. Insa nu gasesc informatii despre procedura si nici macar unde se predau documentele si sub ce forma.

Intrebarile mele sunt:
1. Pentru protejarea graficii unui website, inregistrez la ORDA sau OSIM
2. Pentru protejarea designului unui spatiu comercial (care a fost furat), cui ma adresez?
3. Cat de usor este ca cel care a furat concetul sa scape de acuzatie pe motive precum: culorile de materiale sunt altele, spatiul e dispus altfel, mobila e pictata altfel. Pentru ca repet, absolut totul este copiat.

Multumesc si astept un raspuns cu interes.


Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 18:57, 19 Iulie 2013
Exclusiv pe baza acestor informatii, e dificil sa vi se ofere un ajutor competent si specializat.

E necasar sa se cunoasca in detaliu problema - ce element a fost copiat si in ce masura, daca si pentru ce tip de protectie juridica se califica acel element, etc. In plus, e necesara o analiza comparativa a celor design-uri, iar dvs. ar trebui sa explicati ce anume intelegeti prin "conceptul de design al afacerii".

Cateva clarificari, in mare:

- Puteti inregistra la OSIM interfata grafica a site-ului, ca desen industrial (modul in care sunt dispuse elementele si cum interactioneaza utilizatorul cu ele pe site, formatul).

- Din punct de vedere juridic, aceasta interfata grafica poate fi protejata si prin drept de autor, daca este originala.

- Codul HTML este cu totul altceva si, in general, este protejat prin drept de autor.

- Design-ul unui spatiu comercial se poate inregistra la OSIM, ca desen sau model industrial (daca sunt indeplinite conditiile legale).

In Romania, dreptul de autor nu trebuie inregistrat formal la vreo institutie pentru a primi protectie. Autorul codului HTML (adica programatorul) are drept de autor inca de la momentul la care a scris acel cod, fara sa indeplineasca alte formalitati.

Desi ORDA nu are aceasta obligatie, ii puteti intreba daca va accepta inregistrarea dreptului de autor pentru codul HTML si/sau pentru grafica originala a unui website.

Ca masuri, aveti oricand la dispozitie posibilitatea de a-i notifica, in mod oficial, pe cei despre care sustineti ca v-au incalcat drepturile si, daca vreti sa mergeti mai departe, sa-i actionati in instanta.


Va multumesc.
AM discutat la ORDA si la OSIM. Din pacate este greu de incadrat designul de cafenea la vreuna dintre categriile de Modele si desene industriale.
Astept orice sugestie legata de o asemenea incadrare.

Drepturile de autor au vreo importanta in instanta, sau e suficienta dovada existentei dinaintea copiei?

Multumesc
In principiu, pentru desene, webdesign si design copyright are cine le-a executat primul. In practica poate fi dificil de dovedit asta. De exemplu, trebuie probat ca ati fost prima care a facut astfel de desene si ca ele sunt suficient de originale pentru a fi deosebite de alt fel de desene pentru cafenele. Pentru a acuza pe cineva ca a copiat nu e suficient sa fi copiat ideea (ideile nu sunt protejate), ci trebuie demonstrat ca a copiat elemente concrete de desen, design, etc. De exemplu un desen cu o ceasca de cafea poate fi realizat in n-spe feluri si fiecare artist e liber sa deseneze cesti de cafea in stilul propriu.

De asemenea, daca ati primit comanda de la cineva pentru executarea unor astfel de desene si el/ea a achitat pretul, le poate folosi si modifica dupa cum doreste.

Ideile de afaceri nu sunt protejate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi ebook rl_lucian rl_lucian Buna ziua, Cu eforturi considerabile am reusit sa elaborez un ebook pe care as dori sa il comercializez prin intermediul internetului. Nu doresc ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru web-site Lady26 Lady26 As dori sa intreb cum se completeaza un forumular de la Orda pt drepturile de autor a unui web site.Din cat am citit nu se protejeaza ideile sau conceptul,ci ... (vezi toată discuția)
Moduri de protectie design website si continut mishhha mishhha buna ziua.intrebarea este cum pot apara din punct de vedere juridic un site,precum si continutul sau.ce trebuie sa am in vedere pt acest lucru? (vezi toată discuția)