avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Desfacere contract de munca cu desfiintarea postului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Desfacere contract de munca cu desfiintarea postului

Buna ziua. Angajatorul mi-a spus ca-mi desface CM cu desfiintarea postului.(cred ca in baza art 65 din legea 53/2003, ma insel?). Dar mai am ceva salarii restante de primit. Intrebarea mea este: poate sa-mi inchida CM chiar daca mai am de primit bani? pentru ca el asa mi-a spus. Dorinta mea ar fi sa-mi inchida odata CM, ca sa-mi pot depune dosarul de somaj cat mai repede.
Cel mai recent răspuns: FLORIN VASILIU , Consultant resurse umane 20:18, 18 Mai 2010
1. Nu este nici o legatura intre concedierea dvs. (cu art.65 din Codul muncii = desfiintarea postului) si restantele salariale pe care le are angajatorul catre dvs.
2. CCMUNN pe anii 2007-2010 spune:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Asadar la data lichidarii trebuie sa primiti si salariul compensator si toate drepturile banesti la zi (inclusiv salariile restante).
Altfel, faceti o sesizare la ITM pentru constatare si actiune in justitie pentru recuperarea drepturilor banesti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot primi indemnizatie de somaj?(1) Tinaya Tinaya Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive ... (vezi toată discuția)
Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)
Concediere freerobert freerobert buna ziua.am lucrat la o firma si sa desfiintat postul pe care aram incadrat.as dori sa stiu cum se calculeaza lichidarea si daca pe o perioada de 6 luni se ... (vezi toată discuția)