As avea 2 intrebari legate de situatia mea. In urma cu cateva zile tatal meu mi-a donat jumatatea lui dintr-un apartement (mostenire de la o ruda de-a sa). Cealalta jumatate apartine matusii mele paterne. Practic ambii au dobandit apartamentul prin mostenire legala testamentara si erau, pana acum cateva zile, proprietarii apartamentului, fiecare in cota de 1/2.
Poate matusa mea sa inchirieze unei terte persoane "jumatatea ei" fara acordul meu? Pot eu sa stau in apartament fara acordul matusii (bineinteles nu pe gratis, contra unei sume, dar cine stabileste suma daca nu exista acord?)
Multumesc celor care vor raspunde!
Art. 728 C. civ. - "nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune". Oricare dintre coproprietari poate cere sistarea starii de indiviziune, solicitand partajul oricand, intrucat acest drept este imprescriptibil sub aspect extinctiv
Regula instituita de 728 C. civ poate fi paralizata prin uzucapiunea de 30 de ani, daca unul din coproprietari intelege sa transforme coposesia in posesie exclusiva pentru sine si exercita o posesie utila pe care o va opune celorlalti coproprietari - 729 C. civ.