avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitati si momente de incasare a sumelor in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament

Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se incaseaza de la cumparator lichidarea sumei ? Inainte de-a semna, dupa, plata facindu-se prin banca (cu ce modalitati de verificare in timp ce te afli in biroul notarului), cash in fata notarului ? Intrebarile vizeaza masurile de siguranta care pot fi luate pentru a nu te trezi in situatia de-a fi semnat actul, dupa care sa ti se comunice ca n-are banii la el, ca ti-i da miine, ii va vira poimiine, iar tu ai semnat deja.
Este obligatoriu sa prezinti vreo dovada de la Enel, care se elibereaza in 30 de zile (timp in care va expira certificatul fiscal), in conditiile in care apartamentul este debransat ? Conditioneaza notarul intocmirea antecontractului de aceasta dovada sau ar putea fi doar o masura, perfect justificata, de precautie a cumparatorului ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmenalinamihai , utilizator 15:02, 4 Septembrie 2014


Pentru garantie,este de preferat ca vanzatorul sa se afle in posesia sumei diferenta inainte de semnarea documentelor,sau plata se poate face in prezenta notarului
Antecontractul reprezinta o masura de siguranta a cumparatorului

Plata,cel mai sigur este sa o incasati in fata notarului.Daca optati ca plata sa se faca prin virament bancar cel mai bine ar fi sa verificati contul bancar prin extras de cont sau sa cereti o fila de CEC in care sa fie suma trecuta ,dupa care mergeti si o ridicati.Specificati in contract momentul si modul in care se face plata .Stabiliti in contract ca cel care cumpara va deveni proprietar cand va face dovada platii prin virament bancar,astfel ve-ti avea siguranta ca nu va poate insela.
Se poate solicita si notarea in Cartea funciara a privilegiului vanzatorului pentru diferenta de pret neinasata! Cu alte cuvinte sunteti creditor pentru suma respectiva pe imobilul care a fost proprietatea dvs., si, in acest mod, sigur va veti recupera diferenta de pret!
Multumesc frumos tuturor pentru recomandarile primite. Probabil nu s-a inventat masura de siguranta absoluta. Fila Cec prezinta risc de neacoperire destul de frecventa in ultimii ani, existind riscul ca bancile sa refuze decontarea ei, asa cum o face cu firmele. Cash la lichidare, chiar si-n fata notarului, prezinta dezavantajul transportului ulterior, in siguranta. Viramentul bancar poate fi verificat, dar nu in timp real iar prezentarea ordinului de plata semnat si stampilat de banca ar fi fost o garantie in orice alta parte a lumii. Notarea in Cartea funciara, pe care n-o banuiam posibila, mi se pare foarte interesanta. Important este sa agreeze sugestia si notarul respectiv. Voi demara actiunea cu curaj si multa vigilenta. :-) Multumesc din nou.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
SVD, utilizator
Eu sunt de partea cealalta a 'baricadei"! :) Intentionez sa cumpar si vreau sa ma asigur ca daca dau avansul si vanzatorul se razgandeste cum fac sa recuperez avansul cat mai repede si in intregime!
M-am gandit la un cont Escrow la care vanzatorul sa aiba acces numai in momentul in care se finalizeaza tranzactia si primeste restul de bani la notar!
Dupa cum puteti observa exista temeri si de o parte si de alta.
Apropo, pe unde vindeti si ce doriti sa vindeti?;) Poate ajungem la un consens, important este sa fin in aceeasi localitate!:))

Alte discuții în legătură

Plata vinzator in sistemul "prima casa" hspinache hspinache Buan ziua , Nu stiu prea bine daca am postat corect problema . Deci: -vinzatorul s-a inteles cu cumparatorul -s-a intocmit antecontract de vinzare ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Ghid cumparare casa, prima casa :) cyan cyan Ma poate indruma cineva care sunt pasii in achizitionarea unei locuinte prin programul \\"Prima casa\\" fara a exista probleme cu vanzatorul sau eventuali alti ... (vezi toată discuția)