avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Din personal contractual, functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Din personal contractual, functionar public

Buna ziua !
Sunt angajat la o primarie comunala, din 2008 referent III, personal contractual, cu un salariu de 648 lei, dupa 1 ian 2010, conform Legii 330/2009, reincadrarea sa facut la referent II cu un salariu brut de 840 lei ( inclus sporurile)... In cazul in care "constrans de situatie", voi fii functionar public, cu ce salar voi fii incadrat? Trebuie se incep ca debutant? Am sanse sa intru intr-o alta grila de salarizare, eventual mai mare? Mentionez ca sunt personal contractual, in sectorul bugetar din 2003;

O alta nelamurire este ca in 2010 s-ar putea crea vreun post unic? De exemplu post de asistent social, in cadrul primariei, pentru detin avizul CASR, si am studii in asistenta sociala.
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 04:58, 21 Mai 2010
@s_mari: este angajat in sistemul bugetar, ca si personal contractual, din anul 2003! Din 2008 lucreaza la primarie...asa ca o vechime in specialitatea studiilor exista.
@zoard...postul ocupat de dvs, este incadrat cu studii medii? Ori SSD? Inclin sa cred ca sunt studii medii, intrucat pentru SSD erati referent de specialitate...
Daca ati fost incadrat pe studii medii, atat la primarie, cat si la DGASPC, transformarea se face in functie publica clasa III grad profesional principal, treapta 3, cu salariu de baza de 682 RON, la care se adauga sporurile, pentru a crea noua incadrare, conform legii 330. Dupa absolvirea facultatii, veti fi promovat pe studii superioare (fp clasa I)...
Cat despre colaborare...atata vreme cat activitatea la ONG nu se suprapune peste activitatea din primarie/nu intra in conflict una cu alta...cred ca se poate...
totusi este vorba de transformarea postului contractual in functie publica. pentru postul contractual de referent II (sau referent III pana la reincadrarea cf. Lg.330/2009) se cere o vechime de minim 6 luni. Nu se face o echivalare cand se transforma postul rezultand astfel functia publica de referent asistent ?
Poate primaria sa solicite transformarea in referent principal doar pt ca ocupantul are veccime mai mare de 5 ani? In logica asta daca primarul solicita transformarea postului in referent superior sau chiar consilier superior iar ocupantul nu mai indeplineste conditiile ocuparii postului ce se intampla?
Dupa cum am zis...in final ANFP-ul decide...Transformarea unui post de contractual in FP grad principal, pentru o vechime in specialitatea studiilor de macar 5 ani o spun din proprie experienta...Anul trecut am avut un angajat cu CIM - studii medii, cu 5 ani vechime in specialitatea studiilor, caruia i-am transformat postul conform art. 111 din Legea 188/1999 in referent clasa III grad profesional principal treapta 2, cu avizul ANFP-ului (noi propusesem treapta 3, insa ANFP-ul a avizat 2 pentru ca omul sa nu piarda din salariul avut)...

In Anexa III la legea 330/2009, se precizeaza ca doar promovarea conform studiilor absolvite se fapce pe un grad profesional asistent, cu cresterea cu maxim 5% a salariului de baza, nu se spune nimic de transformarea unui post contractual in fp...

Parerea mea este ca ce conteaza cu adevarat la aceste transformari, este vechimea in specialitatea studiilor, conform careia se va stabili clasa functiei publice (daca are vechimea de 5 sau 9 ani, ceruta de lege pentru fp grad principal sau superior, nu vad de ce nu s-ar propune transformarea in functii publice pe aceste grade profesionale)...

@s_mari: Nu am inteles un lucru: cum adica sa se solicite transformarea in principal sau superior si ocupantul sa nu mai indeplineasca conditiile pentru ocuparea fp? Pai trebuie sa le indeplineasca (conditii generale, studii si vechime in specialitate) inainte de propunerea transformarii, caci altfel nu are nici un rost...
s_mari a scris:

....daca primarul solicita transformarea postului in referent superior sau chiar consilier superior iar ocupantul nu mai indeplineste conditiile ocuparii postului ce se intampla?

...pai ce se poate intampla? Raman fara loc de munca!
Dar mentionez ca nu este cazul in situatia mea, nu are primarul interes sa solicite acest lucru....
Am cerut aceste informatii de la Dvs. pentru ca eu nu asi dorii sa fiu incadrat intr-o fp. mai prejos, decat cea pe care asi putea ocupa, desigur in functie de studii si vechime
Kyandra a scris:

Dupa cum am zis...in final ANFP-ul decide...Transformarea unui post de contractual in FP grad principal, pentru o vechime in specialitatea studiilor de macar 5 ani o spun din proprie experienta...Anul trecut am avut un angajat cu CIM - studii medii, cu 5 ani vechime in specialitatea studiilor, caruia i-am transformat postul conform art. 111 din Legea 188/1999 in referent clasa III grad profesional principal treapta 2, cu avizul ANFP-ului (noi propusesem treapta 3, insa ANFP-ul a avizat 2 pentru ca omul sa nu piarda din salariul avut)...

(...)
Nu am inteles un lucru: cum adica sa se solicite transformarea in principal sau superior si ocupantul sa nu mai indeplineasca conditiile pentru ocuparea fp? Pai trebuie sa le indeplineasca (conditii generale, studii si vechime in specialitate) inainte de propunerea transformarii, caci altfel nu are nici un rost...

Art. 111.
[{*}] (1) Autorităţile şi instituţiile publice care au prevăzute în statele de funcţii posturi de natură contractuală, care presupun exercitarea unor atribuţii dintre cele prevăzute la art. 2 alin. (3), au obligaţia de a stabili funcţii publice în condiţiile prevăzute la art. 107 dacă cel puţin 70% din atribuţiile fiecărui post presupun exercitarea prerogativelor de putere publică. (alineat modificat prin art. I pct. 24 din O.U.G. nr. 105/2009, în vigoare de la 6 octombrie 2009)
(2) Funcţiile publice vacante, funcţiile publice de conducere, precum şi funcţiile publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, stabilite potrivit alin. (1), se ocupă în condiţiile prezentei legi.
(3) Persoanele încadrate cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în posturi de natură contractuală care au fost stabilite şi avizate ca funcţii publice vor fi numite în funcţii publice de execuţie dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 54 şi condiţiile de vechime în specialitatea studiilor corespunzătoare clasei şi gradului profesional ale funcţiei publice.
(4) Drepturile salariale ale persoanelor care ocupă funcţii publice în condiţiile alin. (3) se stabilesc potrivit salarizării funcţiilor publice în care au fost numite.

(5) În situaţia în care constată că atribuţiile posturilor aferente funcţiilor publice nu presupun exercitarea prerogativelor de putere publică în condiţiile stabilite la alin. (1), autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să le transforme în posturi de natură contractuală, în termen de maximum 45 de zile de la data constatării. (alineat introdus prin art. I pct. 25 din O.U.G. nr. 105/2009, în vigoare de la 6 octombrie 2009)
(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), titularul funcţiei publice transformate poate opta, în termen de maximum 15 zile lucrătoare, între:
a) ocuparea postului în regim contractual;
b) eliberarea din funcţia publică, în condiţiile legii.
(alineat introdus prin art. I pct. 25 din O.U.G. nr. 105/2009, în vigoare de la 6 octombrie 2009)

Nu am avut o astfel de transformare de aceea vorbesc doar din teorie si vreau sa aflu mai multe.
Dv spuneti ca ati avut o transformare functie contractuala in publica. S-a tinut cont de vechimea ocupantului postului sau de vechimea necesara pentru ocuparea postului ?
Din interpretarea slin.3 inteleg ca exista si posibilitatea ca ocupantul contarcatual al postului sa nu mai indeplineasca conditiile de vechime ale functiei nou stabilite.
Astfel putem intelege ca pentru un post contractual care presupune exercitarea prerogativelor de putere publică pt cel puţin 70% din atribuţii se poate stabili o functie publica fara a se tine cont nici de vechimea ocupantului si nici de o echivalenta intre nivelul celor doua posturi (contractual-functie publica) ?

Alte discuții în legătură

Cum se transforma un post din contractual in functie publica? care sunt pasii? opopa62 opopa62 Ma numesc Oana Popa lucrez la o institutie bugetara serviciu deconcentrat.Mentionez ca institutia unde lucrez este ordonator tertiar iar ordonator principal ... (vezi toată discuția)
Din referent iii in consilier i ? Darie Tudor Darie Tudor M-am numit secretar in doua comisii de examen pentru promovare in clasa.:P Primul examen a avut loc in 6.09. a.c., si a avut, ca obiect promovarea din ... (vezi toată discuția)
Incadrare salariala mela2008 mela2008 Buna ziua. Ma numesc Mihaela S. si lucrez intr-o institutie publica (administratie publica locala - municipiu) incadrata ca functionar public ... (vezi toată discuția)