Kyandra a scris:
Dupa cum am zis...in final ANFP-ul decide...Transformarea unui post de contractual in FP grad principal, pentru o vechime in specialitatea studiilor de macar 5 ani o spun din proprie experienta...Anul trecut am avut un angajat cu CIM - studii medii, cu 5 ani vechime in specialitatea studiilor, caruia i-am transformat postul conform art. 111 din Legea 188/1999 in referent clasa III grad profesional principal treapta 2, cu avizul ANFP-ului (noi propusesem treapta 3, insa ANFP-ul a avizat 2 pentru ca omul sa nu piarda din salariul avut)...
(...)
Nu am inteles un lucru: cum adica sa se solicite transformarea in principal sau superior si ocupantul sa nu mai indeplineasca conditiile pentru ocuparea fp? Pai trebuie sa le indeplineasca (conditii generale, studii si vechime in specialitate) inainte de propunerea transformarii, caci altfel nu are nici un rost...
Art. 111.
[{*}] (1)
Autorităţile şi instituţiile publice care au prevăzute în statele de funcţii posturi de natură contractuală, care presupun exercitarea unor atribuţii dintre cele prevăzute la art. 2 alin. (3), au obligaţia de a stabili funcţii publice în condiţiile prevăzute la art. 107 dacă cel puţin 70% din atribuţiile fiecărui post presupun exercitarea prerogativelor de putere publică. (alineat modificat prin art. I pct. 24 din O.U.G. nr. 105/2009, în vigoare de la 6 octombrie 2009)
(2) Funcţiile publice vacante, funcţiile publice de conducere, precum şi funcţiile publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, stabilite potrivit alin. (1), se ocupă în condiţiile prezentei legi.
(3)
Persoanele încadrate cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în posturi de natură contractuală care au fost stabilite şi avizate ca funcţii publice vor fi numite în funcţii publice de execuţie dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 54 şi condiţiile de vechime în specialitatea studiilor corespunzătoare clasei şi gradului profesional ale funcţiei publice.
(4) Drepturile salariale ale persoanelor care ocupă funcţii publice în condiţiile alin. (3) se stabilesc potrivit salarizării funcţiilor publice în care au fost numite.
(5) În situaţia în care constată că atribuţiile posturilor aferente funcţiilor publice nu presupun exercitarea prerogativelor de putere publică în condiţiile stabilite la alin. (1), autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să le transforme în posturi de natură contractuală, în termen de maximum 45 de zile de la data constatării. (alineat introdus prin art. I pct. 25 din O.U.G. nr. 105/2009, în vigoare de la 6 octombrie 2009)
(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), titularul funcţiei publice transformate poate opta, în termen de maximum 15 zile lucrătoare, între:
a) ocuparea postului în regim contractual;
b) eliberarea din funcţia publică, în condiţiile legii.
(alineat introdus prin art. I pct. 25 din O.U.G. nr. 105/2009, în vigoare de la 6 octombrie 2009)
Nu am avut o astfel de transformare de aceea vorbesc doar din teorie si vreau sa aflu mai multe.
Dv spuneti ca ati avut o transformare functie contractuala in publica. S-a tinut cont de vechimea ocupantului postului sau de vechimea necesara pentru ocuparea postului ?
Din interpretarea slin.3 inteleg ca exista si posibilitatea ca ocupantul contarcatual al postului sa nu mai indeplineasca conditiile de vechime ale functiei nou stabilite.
Astfel putem intelege ca pentru un post contractual care presupune exercitarea prerogativelor de putere publică pt cel puţin 70% din atribuţii se poate stabili o functie publica fara a se tine cont nici de vechimea ocupantului si nici de o echivalenta intre nivelul celor doua posturi (contractual-functie publica) ?