avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare

Buna ziua as avea o intrebare si v-as fi foarte recunoscatoare pentru raspunsul dumneawoastra. Am mai postat aici aceasta intrebare insa de fiecare data am primit raspunsuri diferite. Deaceea mai incerc odata cu speranta ca cineva o sa-mi dea un raspuns competent. Eu posed un titlu de Proprietate din 1945 primit de la reforma agrara de bunica mea din partea mamei decedata in 1970. In acest titlu de proprietate sint trecute o casa si doua terenuri. In 1987 a decedat mama iar in 1989 a decedat tata.Tot in anul 1989 pe baza titlului de proprietate al bunicii fiind singura mostenitoare mi-am intabulat doar casa si terenul de linga casa, stiind ca celalalt teren este vindut de parintii mei in anul 1980. Cind an venit anul asta in concediu din Germania unde locuiesc din 1990 am gasit la mine acasa in Romania intr-o caseta veche contractul de vinzare al acelui teren care este o conventie intocmita in 1980 doar in prezenta unui singur martor, fara notar. Conventia este semnata de cumparator, martor si doar de tatal meu in calitate de vinzator si nu are nici o stampila. Din 1981 cumparatorul foloseste terenul si plateste impositul pentru teren. Mentionez in mod deosebit ca terenul vindut de tatal meu provine din mostenirea de la bunica din partea mamei si ca conventia nu este semnata de mama mea cu toate ca a fost intocmita in timp ce mama mea era inca in viata adica in 1980 iar mama a decedat in 1987. Consider ca tatal meu nu ar fi avut dreptul de a vinde acel teren. M-ar interesa sa stiu daca am eu dreptul de a-mi revendica acel teren? M-as bucura daca as gasi un bun avocat din Judetul Suceava care sa-mi ajute in aceasta privinta. Va multumesc. Email:egisela@t-online.de
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 16:59, 19 Mai 2010

Va trebui sa faceti probabil succesiunile dupa bunica si cei doi parinti si sa se constate la masa partajabila si acest teren. Daca era mostenirea mamei, tatal avea dreptul doar la 1/4 din acest teren, ca mostenire dupa sotie, restul revenindu-va dvs. Este greu de crezut insa ca mama in anul 1980 nu avea cunostinta de instrainarea terenului de catre sot, mai ales ca a mai supravietuit vanzarii inca 7 ani.
Aveti sanse sa revendicati acest teren.Nu spun ca e imposibil insa va fi greu pt. dvs. sa dovediti. Aveti grija numai ca timpul trece si se implineste termenul de 30 de ani pentru uzucapiune, iar cumparatorul isi poate consolida astfel retroactiv dreptul de proprietate.
Mult succes.
av.M.Hornea
Daca mi se permite.....
Am citit cu mare atentie cele scrise de dvs, iar parerea mea este urmatoarea:
Asa cum bine ati sesizat, tatal dvs nu avea posibilitatea sa incheie acel contract de vanzare cumparare tocmai datorita faptului ca la momentul incheierii acelui inscris mama dvs era unica proprietara a terenului ca mostenitoare a bunicii dvs, respectiv mama mamei dvs.
Ca urmare a dezbaterii succesiunii de pe urma mamei dvs. decedata in anul 1987, tatal dvs ar fi mostenit o cota de 1/4 din masa succesorala, dvs revenindu-va o cota de 3/4.
Bineinteles ca la dezbaterea succesiunii tatalui dvs, deveniti mostenitoare a intregului imobil.
Acum, cu privire la posibilitatea unei actiuni in revendicare.
Este posibila formularea unei asemenea actiuni in revendicare, care este imprescriptibila, adica poate fi formulata oricand, numai ca o asemenea actiune poate fi paralizata de catre parat prin invocarea uzucapiunii.
Uzucapiunea reprezinta modalitatea de dobandire a unui drept de proprietate asupra unui imobil, prin efectul unei posesii de lunga durata.
In speta dvs, in mod clar ca cel care a cumparat terenul prin acel act mentionat de dvs va avea castig de cauza deoarece a stapanit terenul din anul 1980 si pana in anul 2010, ceea ce semnifica cei 30 de ani mentionati de codul civil pentru dobandirea dreptului de proprietate.
Dar, mai este un aspect care trebuie avut in vedere.
Uzucapiunea este de doua feluri: uzucapiunea lunga, de 30 de ani si uzucapiunea scurta, de la 10 la 20 de ani.
Pentru ca uzucapiunea scurta sa poata opera este necesar ca paratul sa fi intrat in posesia bunului cu buna credinta si sa aibe un just titlu, respectiv un act care sa creeze impresia ca prin acesta s-a transferat dreptul de proprietate, dar in realitate acel act sa nu fie apt sa transfere proprietatea.
Consider ca actul incheiat de tatal dvs cu acea persoana, in prezenta unui martor este exemplul tipic pentru just titlu.
Ca o concluzie, puteti demara procedurile de revendicare a terenului, dar paratul, daca are un avocat bun, poate invoca uzucapiunea de la 10 la 20 de ani si va paraliza actiunea in revendicare.
Imi pare rau ca nu va pot da o solutie mai buna.
Av. Mihai Vaduva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire dupa 23 ani si revendicarea unui teren dupa 29 ani Gisela Eremia Gisela Eremia Titlu/Subiect: succesiune mostenire M-ar mai interesa sa stiu daca mai am dreptul la mostenire in calitate de nepoata daca nu am deschis sucesiune dupa la 6 ... (vezi toată discuția)
Mod de dobandire a proprietatii Lucian27 Lucian27 Buna ziua, Am cumparat un imobil, teren si constructie in 1980. Vanzatorul a decedat in 1987,iar imobilul meu a intrat in patrimoniul statului, in calitate ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune RamonaLoredana RamonaLoredana Am urmatoarea situatie: Parintii mei au cumparat, in anul 1988, o casa de la doua surori care o mostenisera prin testament de la bunica lor. In baza acestui ... (vezi toată discuția)