avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la import de servicii extracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la import de servicii extracomunitare

Buna,
Intrebarea mea este, cum se inregistreaza TVA-ul aferent serviciului achizitionat de la o firma din afara UE! Am preluat contabilitatea unei firme de curand si firma de contabilitate, unde era pana acum, a inregistrat taxare inversa! Eu nu prea sunt convinsa ca asa trebuie, de aceea intreb.
Va rog, este cineva care poate sa ma ajute :)
este corect taxare inversa.

norme metodologice ale art. 133 cod fiscal
(8) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliţi în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi în afara Comunităţii, sau, după caz, sunt prestate de prestatori stabiliţi în afara Comunităţii către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul României, urmează aceleaşi reguli ca şi serviciile intracomunitare în ceea ce priveşte determinarea locului prestării şi celelalte obligaţii impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligaţii referitoare la declararea în declaraţia recapitulativă conform prevederilor art. 1564 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă şi nici obligaţii referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. art. 153 şi 153^1 din Codul fiscal.
Multumesc pentru raspuns!
Problema persista!
Tot am probleme cu TVA-ul aplicat la importul de servicii.
Am inteles data trecuta ca se inregistreaza cu taxare inversa. Dar atunci nu inteleg faptul ca in Decont 300 de se trece la Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%?
Sa va explic... In contabilitate TVA-ul aferent importului se inregistreaza cu taxare inversa adica 4426=4427, TVA-ul aferent vazarilor de servicii pe 4427. La sfarsitul lunii, la regularizarea TVA, se inchide 4427=4426 cu TVA din import, iar TVA din vanzari se trece pe 4423.
Inschimb in decont 300, TVA-ul din vazarile de servicii se trece la "Livrari de bunuri si prestati de servicii, taxabile cu cota de 19%", iar TVA-ul din import se trece la "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%", diferenta rezulta Tva sold negativ sau TVA de plata, in cazul meu sold TVA negativ.
Si acum problema mea este, ca in contabilitate am TVA de plata (din cauza 4427=4423 cu val TVA din vazari de servicii) iar in decont am Sold negativ de TVA....:(
Deci nu mai inteleg cum se face corect.
Mentionez ca operatiile astea au fost inregistrate de firma de contabilitate de la care am preluat firma.
Va rog mult daca este cineva acolo....sa ma ajute
Multumesc,
Melania
in decontul de tva achizitiile de servicii extracomunitare se inregistreaza la atat la rd. 7, cat si la rd. 19, atat ca taxa colectata, cat si deductibila.
Am vorbit cu fosta contabila, si mi-a zis ca probabil au uitat sa-l treaca in decont. Ea mi-a spus ca taxarea inversa se trece la rd. 12 respectiv rd. 21....nu mai inteleg :(
La randul 7 scrie achizitii de serv intracomunitare....dar acesta este import din afara UE si nu intracomunitar.
Taxarea inversa pentru importuri din afara UE unde se trece?
Help:(

Alte discuții în legătură

Factura servicii intracomunitare helenita helenita Buna ziua, La o factura de servicii intracomunitare, taxare inversa, platitorul este inregistrat in scopuri de tva in Irlanda, am decl 390 cu suma din ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii - d300 mirelanicola.72 mirelanicola.72 va supun atentiei si va solocit ajutorul pentru urmatoarea situatie: o SC din Romania platitoare de TVA, beneficiaza de servicii efectuate de o SC din ... (vezi toată discuția)
394-taxare inversa cereale, cum este corect sa completez declaratia : cu tva sau fara tva? ContSters86219 ContSters86219 In declaratia 394 pt. ianuarie 2012 trebuie sa introduc o livrare de cereale. Completez doar baza de impozitare? Ma gandesc ca nu pun si TVA aferent pt. ca pe ... (vezi toată discuția)