avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONVENTI CIVILA PE CODUL CIVIL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONVENTI CIVILA PE CODUL CIVIL

Mai sunt valabile conventiile civile dupa data de 1 aprilie 2010 ?
Pe ce perioada se pot face ?
Pentru promoteri, ospatari la evenimente se pot face conventii civile ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:18, 20 Mai 2010
Conventia civila este actul incheiat intre doua subiecte de drept, aflate pe pozitii diferite, respectiv intre o persoana juridica si o persoana fizica. In temeiul acestei conventii, persoana juridica, respectiv beneficiarul va plati prestatorului, persoanei fizice contravaloarea serviciilor prestate +16%.
Conventia civila se incheie pe perioada prestarii serviciilor; comporta acelasi calitati intocmai ca cele ale unui contract.
Contractul de prestari servicii pe care il incheiati cu persoana autorizata nu se fundamenteaza pe Codul muncii, ci pe principiile legislatiei civile, antrenand dupa caz, raspunderea civila contractuala a acesteia.
Asadar , singura posibilitate ramasa de incheiere a unui contract civil de prestari servicii este data de Codul civil, insa nu pentru activitati regulate, ci de regula, pentru o prestatie unica, determinata.
Contribuabilii care obţin venituri din convenţii civile pot opta î­n­tre impozitarea veniturilor din acti­vităţi independente (potrivit art. 52, lit. d, Cod Fiscal) sau impozitarea veniturilor obţinute din alte surse (art. 78, lit. e, Cod Fiscal).
Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în mo­mentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă ve­niturilor realizate ca urmare a activi­tăţii desfăşurate pe baza acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)
Cum este mai rentabil: cim sau conventie civila? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Vreau sa angajez traducatori cu carte de munca si vreau ca suma sa varieze de la o luna la alta, care sunt impozitele (toate cheltuielile) pe care ... (vezi toată discuția)