avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventii civile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventii civile

Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se realizeaza impozitarea acestor venituri?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 11 Martie 2011
Conventiile (contractele) civile se fac in baza Codului Civil. Se impoziteaza la cod 616 - impozite din venituri obtinute din conventii (contracte) civile.
siberd a scris:

Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se realizeaza impozitarea acestor venituri?


Conventiile civile nu intra sub incidenta Codului Muncii, ci sub incidenta Codului Civil.
Contribuabilii care obţin venituri din convenţii civile pot opta î­n­tre impozitarea veniturilor din acti­vităţi independente (potrivit art. 52, lit. d, Cod Fiscal) sau impozitarea veniturilor obţinute din alte surse (art. 78, lit. e, Cod Fiscal).
Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în mo­mentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă ve­niturilor realizate ca urmare a activi­tăţii desfăşurate pe baza acestuia.
Codul Fiscal consideră veniturile obţinute din convenţii civile drept venituri obţinute din activităţi independente. Art. 52 lit. d) din Codul Fis­cal prevede reţinerea la sursă a im­­pozitului, reprezentând plăţi anti­ci­pate pentru unele venituri din ac­tivităţi independente. Plătitorii veniturilor din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite. Impozitul ce tre­buie reţinut se stabileşte după cum urmează, aplicând o cotă de im­punere de 10% la venitul brut. Acest impozit se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.
Contribuabilii care obţin venituri din convenţii civile pot opta pen­tru impunerea veniturilor „din alte surse”.

Potrivit prevederilor art. 78, lit. e) din Codul Fiscal, în categoria venituri din alte surse se includ şi veniturile primite de persoanele fizice din convenţii civile, în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiu­nea de impozitare a acestor venituri. În această situaţie, impozitul pe ve­nit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor (deci nu anticipat!) de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Acesta reprezintă impozit final şi nu mai intră în procedură de regularizare. Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut - [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)
Conventi civila pe codul civil ContSters146557 ContSters146557 Mai sunt valabile conventiile civile dupa data de 1 aprilie 2010 ? Pe ce perioada se pot face ? Pentru promoteri, ospatari la evenimente se pot face ... (vezi toată discuția)
Cum este mai rentabil: cim sau conventie civila? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Vreau sa angajez traducatori cu carte de munca si vreau ca suma sa varieze de la o luna la alta, care sunt impozitele (toate cheltuielile) pe care ... (vezi toată discuția)