avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... In legatura cu rambursarea sumelor pe cardul de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

In legatura cu rambursarea sumelor pe cardul de credit

Buna seara,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Recunosc ca sunt paralela cu termenii bancari...Mama mea a primit un card la achizitionarea unor produse dintr-un magazin (nu pot da nume, insa banuiesc ca, majoritatea stiti despre ce vorbesc...;) )
A efectuat o singura extragere de la bancomat de 1000 RON, acum aproximativ 2 ani. Luna de luna de atunci depune cam 85 RON in contul acestora.
"Hartiuta" care o primeste lunar contine urmatoarele : Limita credit aprobata:2300 RON, Sold initial:2143 RON DB, Total tranzactii credit:83 ron CR, Total operatiuni debit:65 ron DB, Sold final : 2126 ron, Valoare rate fixe ramase:000 ron, Disponibil :176 ron.
Cineva ar putea fi amabil sa imi explice putin ce inseamna toate acestea? Am senzatia ca deja a platit extrem de mult si vreau sa vorbesc cu Inst. Creditoare....insa nu vreau sa spun prostii (cum nu inteleg ce sunt toate sumele de mai sus...).
va multumesc pentru ajutor si o seara buna!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 18:35, 21 Mai 2010
In descrierea tranzactiilor ce apare cu DB trebuie sa plateasca mama dvs. pana la data scadenta de pe extras.
Ce apare cu CR inseamna ca a achitat in cursul lunii trecute.

Nu mai sunt rate fixe pt ca s-a terminat perioada de creditare pt bunuri, pe acestea le-a achitat.
Dar are de platit cei 1.000 ron. Care, cu dobanzi si comisioane s-au dublat.

Trebuie sa achite soldul final, de 2.126 ron si poate inchide contul.
De mentionat ca, dupa ce se achita acest sold final trebuie sa luati legatura cu societatea respectiva si sa trimiteti pe fax/mail o cerere de inchidere cont si o copie dupa buletinul mamei.
S-ar putea sa fi uitat (sau sa nu stie) ca de fapt a mai facut o retragere de la bancomat de cca 1000 lei:(
Hartiuta este extrasul de cont lunar, in care se recapituleaza operatiunile si situatia soldului contului la sfarsitul fiecarei luni.
Limita credit aprobat= dreptul de imprumut maxim, care este 2300 RON
Sold initial= la inceputul lunii este de 2143 RON DB(debit,adica imprumutati)
Total tranzactii credit= bani depusi 83 RON (CR)
Total operatiuni debit= bani retrasi de banca, 65 RON DB(dobanda lunara)
Sold final=2143-83+65=2125 DB(datoriecorecta la sfirsitul lunii)
Disponibil=cat mai poate fi imprumutat 2300-2125=175 RON
Observati (cautati si conditiile de creditare atasate cardului) ca se plateste o dobanda de cca 3% lunar, aplicata creditului folosit(imprumutat) adica 2143x3%=aprox. 65RON iar suma minima lunara de restituit din datorie, este cam 4% din datorie(debit) : 2143x4%= aprox.83 RON.Rezulta ca datoria scade lunar cu 83-65=18 RON, in conditiile in care s-au platit constant cei 85/luna.
Daca firma de credit are un site pe net, puteti gasi acolo conditiile creditarii.
@nucu$

Si eu am vrut sa spun ca am o banuiala ca s-au mai extras bani, in afara de cei 1.000 ron.
Sau, alta varianta, nu s-a platit decat suma minima de plata, care logic, fiind mai mica decat redeventa ( total DB pe luna) a declansat finantarea din sold.
Astfel 1.000 ron s-au transformat in 2 mii si ceva.
adutescu a scris:

@nucu$

Si eu am vrut sa spun ca am o banuiala ca s-au mai extras bani, in afara de cei 1.000 ron.
Sau, alta varianta, nu s-a platit decat suma minima de plata, care logic, fiind mai mica decat redeventa ( total DB pe luna) a declansat finantarea din sold.
Astfel 1.000 ron s-au transformat in 2 mii si ceva.

Suma minima de plata stabilita de soc. credit fin., este mai mare decat costurile (dobanda + asigurarea daca exista)Adica 83credit>65 debit.
Nu putem ghici istoricul numai din datele finale.Daca presupunem si o restituire de 18x24 luni, ar mai fi cca 430 RON care lipsesc!!
Cu cardul se mai pot plati si facturi/cumparaturi care pot fi scapate din vedere(sau din control):hm:
Buna dimineata si multumesc pentru raspunsuri. Din pacate nu va pot da mai multe informatii, si nu contest faptul ca s-ar putea sa se fi facut mai multe retrageri. De ceea ce sunt absolut convinsa este de faptul ca nu s-a platit nimic cu acel card (facturi, cumparaturi, etc). Mama nu mai poate saraca sa plateasca si eu am decis sa ma fac "responsabila" de acest card pentru ea. Doar mi-a trimis mie hartiuta si fac si eu ce pot de peste mari si tari (noroc cu netul).
Trebuie sa recunosc ca acum lucrurile sunt cat de cat mai clare....insa mai am mult pana la a fi lamurita
Daca eu cer prin e-mail extractul de card, acesta firma este obligata sa mi-l trimita ? Si daca mai cer si niste explicatii in plus? :-/
Intentia mea este sa achit acest card in 2-3 luni (prin transfer de aici de unde ma aflu) , credeti ca daca le-as propune lor acest lucru ar accepta? ma refer la o "intelegere" de plata, eu achit cardul in 3 luni, iar ei (asa cum ar fi normal, de altfel) "umbla" un pic la dobanda.....
Ma scuzati ca intr-un fel profit de cunostintele voastre, insa cum ar trebui formulat un astfel de e-mail cerand informatii? In linii mari, doar o idee de la care sa plec daca imi puteti da.
Va multumesc din suflet!

Alte discuții în legătură

Somatie de plata .. altfel tribunal ...ce sa fac ????????? rtv rtv in anul 2008 am cumparat cateva produse de la Altex in valoare de 2400 lei ...amm platit rata la timp o perioada ...apoi au inceput telefoanele ai intarziat ... (vezi toată discuția)
Vreau sa fac un card de credit de la bt și am fost azi dar după ... catalinciprian catalinciprian Vreau sa fac un card de credit de la bt și am fost azi dar după ce am ajuns acasă am aflat ca este o vrăjeală dar cei de la banca nu mi.au explicat asa ... (vezi toată discuția)
Probleme societate ramo23i ramo23i Buna. Am si eu o problema cu EFG retail services. In iunie 2008 am achizitionat in rate niste produse electrocasnice de la Media Galaxy. Promotia din momentul ... (vezi toată discuția)