avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acceptare \"Lipsa calitatii procesuale pasive\" si ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acceptare "Lipsa calitatii procesuale pasive" si ulterior solutionare negativa

Am un dosar pentru o amenda substantiala intortochiat si putin spus ciudat, care s-a solutionat acum 2 zile.

La primul termen, acum 2 luni, avocatul institutiei statului au cerut o amanare pentru a face o ancheta si a raspunde "precizarilor aduse de mine la dosar"

La al doilea termen, nici nu trebuia sa fiu prezent, urmand ca in el sa fie raspunsul Vamii la respectivele precizari. Acest termen a fost acum cateva zile si avocatul Vamii din nou nu s-a prezentat, trimitand prin fax in ziua procesului o intampinare.

Am decis sa imi sustin pe fond cauza fara a stii respectiva intampinare si am inceput sa prezint legile pe baza carora imi bazez acuzarea.

Mi s-a acceptat in tribunal lipsa calitatii procesuale pasive, ulterior am fost oprit din expunere si mi s-a refuzat cererea de interogatoriu al agentilor procedurali, concomitent explicandumi-se ca proba cu martori nu mai este necesara, deoarece proba cu inscrisuri este suficienta

Dosarul e mers apoi in pronuntare si observ astazi contrar asteptarilor mele ca pe site-ul judecatoriei apare solutionat negativ, adica, castig de cauza are Vama.

Acum intreb e posibil ca in momentul in care se accepta in tribunal "lipsa calitatii procesuale pasive" *(in cazul meu a agentilor vamali in detrimentul unui subofiter de la Politie) sa se ajunga la pierderea procesului, tinand cont de faptul ca ea este o exceptie de fond, absoluta si peremtorie si duce la respingerea actiunii ?

Mai apoi in cazul in care proba cu inscrisurile nu era suficienta pentru a imi acceptata plangerea, e normal ca solutionarea sa vina direct fara a mi se permite sa imi expun cazul cu martori si interogatoriu agentilor procedurali, tinand cont ca plangerea a fost respinsa ca fiind nefondata ?

Ultima intrebare e putin mai ciudata, nu am primit inca decizia acasa si imi bazez intrebarile pe ce scrie pe www.portal.just.ro , exista vreo posibilitate ca aici sa fie o greseala ?

In final ce ma sfatuiti sa fac acum in viitor si in ce mod as putea aborda aceasta situatie in viitorul proces *(recursul)

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: OchiReci , utilizator 13:21, 20 Mai 2010
Foarte multi spera ca solutiile afisate pe portal sa fie gresite, dar nu se intampla astfel de minuni.
In ce priveste recursul, in aceasta faza procedurala, singura proba care se mai admite este cea cu acte, acte pe care inteleg ca le aveti la dosar. Este posibil ca instanta sa nu fi analizat fondul cauzei si sa obtineti o casare a hotararii instantei de fond si trimiterea spre rejudecare. SUCCES
Nu pot exista greseli pe portal. Daca spuneti ca este vorba de un dosar intortochiat, ar fi fost mai bine pentru dvs. sa fi avut un avocat. Pentru faza recursului este bine sa va angajati un aparator.
În cauzele anterioare procesului meu, similare (adică de contestare a unei amenzi contravenţionale) s-a acceptat proba cu martori şi inscrisuri, în cazul meu particular mi s-a stipulat că proba cu martori nu este necesară.

În documentele depuse, sunt desemnaţi atât martori cât şi o cerere fondată pentru interogatoriul agenţilor procedurali, deoarece constatarea s-a produs în condiţii vitregite de lege, adică agentul constatator a aplicat forţa brută pentru a face o arestare şi ulterior la două ore distanţă a cerut ajutorul agenţilor vamali pentru a aplica sancţiunea cu toate că el avea posibilitatea sancţionării conform legii 12/1990

Ulterior singurul document depus la dosar a fost o "întâmpinare" din partea autorităţii vamale fix în ziua termenului doi al dosarului. Mai apoi datorită acceptării lipsei calităţii procesuale pasive a agenţilor vamali în detrimentul agentului de poliţie, consider că întâmpinarea trimisă de dumnealor ar trebui să fie considerată nulă.

Ţinând cont de astea şi dacă ne referim la cazul Anghel vs Romania de la CEDO, Vama trebuie să aducă dovezi concludente pentru a proba acuzarea iar in cazul acestui dosar singurul document depus este din punct de vedere juridic nul din cauza lipsei calitatii procesuale.

Repet o intrebare, se poate accepta lipsa calitatii procesuale si in aceasi timp stabilii un verdic in contradictie cu acceptarea acestei exceptii ?
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
OchiReci, utilizator
Intampinarea depusa nu poate fi considerata nula pentru lipsa calitatii procesuale. Din cate inteleg, instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a agentilor vamali si a considerat ca doar agentul constatator are calitate procesuala pasiva si, pe fond, a respins contestatia ca nefondata, in contradictoriu doar cu agentul constatator. Nu poate fi vorba de o contradictie a solutiei instantei cu admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a unora dintre parati.
DanaM. a scris:

Intampinarea depusa nu poate fi considerata nula pentru lipsa calitatii procesuale. Din cate inteleg, instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a agentilor vamali si a considerat ca doar agentul constatator are calitate procesuala pasiva si, pe fond, a respins contestatia ca nefondata, in contradictoriu doar cu agentul constatator. Nu poate fi vorba de o contradictie a solutiei instantei cu admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a unora dintre parati.

Ok, dar aici există o altă problemă, amenda e dată în baza O.G. 92 (în cuantum de 20.000 RON) şi agentul de poliţie nu are dreptul de a aplica o asemenea sancţiune, el având drept de a aplica sancţiunea în baza legii 12/1990 (între 500 - 1500 RON).

Mai departe nu există un PV scris de către agentul constator şi astfel nu există o rezoluţie scrisă a inspectorilor vamali pentru a permite sancţionarea în baza OG92, în fond nu există nici un act procedural încheiat de agentul de poliţie şi singurele înscrisuri sunt ale inspectorilor vamali, amenda fiind oferită de către ei pe un PV specific Vămii, fără semnătura agentului de poliţie.

Sper să nu greşesc dar în situaţia asta trebuie cred înlocuirea amenzii cu una conformă cu atribuţile agetului de poliţie şi din nou am un semn de întrebare referitor la modul abuziv în care a constatat fapta (vămătare corporală) şi asupra faptului că agentul constatator nu apare în nici un înscris care să confere temeinicie acuzaţiei. (iar martorii pe care îi aveam desemnaţi puteau consemna acest abuz, fapt pentru care sunt foarte curios de ce mi s-a stipulat că nu e necesară mărturia lor)
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
OchiReci, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale pasive Artigas Artigas Va salut, Intr-un dosar care s-a judecat pe fond,instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a uneia dintre parti care avea in dosar ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale pasive ramy84 ramy84 Am cerut executarea silita a unui debitor iar acesta a facut contestatie la executare, Biroul Executor Judecatoresc primind citatie pentru a se prezenta la ... (vezi toată discuția)
Prima zi de infatisare in contestatie la executare kimbao kimbao Salutare Daca prima zi de infatisare e ziua cand partile sunt legal citate si pot pune concluzii...sa inteleg ca se refera la concluzii pe fond sau la orice ... (vezi toată discuția)