avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CLIENTI INCERTI
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CLIENTI INCERTI

Am un client care nu a mai platit de 3 ani.In acest timp firma a fost declarata in faliment, cu hotarare definitiva si irevocabila. Fiind inscrisi la masa credala, ce putem deduce din datorie?
In acest caz, nu putem recupera tva-ul, dar putem sa dam pe cheltuieli? Si care ar fi contul de cheltuieli?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters146856 , utilizator 11:05, 21 Mai 2010
pai pentru ca v-ati incris la masa credala trebuia sa constituiti provizion pentru valoarea ce trebuia s-a o recuperatii .Daca ati facut-o stornati inregistrarea numai dupa ce aveti un certificat de irecuperabilitate si inregistrati pierderea pe contul Pierderi dein creante .

Pentru deductibilitate depinde cum ati lucrat -adica aveti provizion constituit -daca da atunci folositi exact cu a fost constuit aceta dar pt cheltuiala .
Daca nu aveti provizion si aveti certificatul respetiv puteti deduce cheltuiala.
justask a scris:

In acest caz, nu putem recupera tva-ul, dar putem sa dam pe cheltuieli?


Ba da , se poate ajusta tva-ul .
ART. 138
Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

si norme , pct 20
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.
Va multumesc pentru raspunsuri.Am sa-i aduc la cunostinta sefei mele cu informatiile primite si daca va mai avea nelamuriri am sa revin.Inca o data va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire provizion client faliment madellaine madellaine Buna ziua. Societatea are o creanta la un client pentru care s-a deschis procedura de faliment in 29.04.2009. In data de 02.11.2009 s-a trecut la procedura ... (vezi toată discuția)
Client in faliment sacko sacko Dupa finalizarea inventarierii (in ianuarie 2010) a patrimoniului firmei aferent 2009, in 3 februarie 2010 am primit o notificare de la un lichidator judiciar ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva liliana state liliana state Buna ziua tuturor, Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de ... (vezi toată discuția)