avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva la casa de amanet
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva la casa de amanet

Am o casa de amanet ce va depasi plafonul de 35000 de euro si nu stiu daca voi deveni platitor de tva la comisionul incasat (stiu ca acordarea de credite este o activitate scutita de tva conf.art.141 alin.2 lita pct. Codul Fiscal).
Va rog ,daca poate cineva sa ma lamureasca concret (am citit in lege dar n-am inteles de loc):scutirea de tva a activitatii este valabila doar pana la acest plafon?Inseamna ca pana acum am fost scutit de tva datorita art.152(regim special de scutire ) si nu datorita articolului 141 pe care il gasesc inutil.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 11:48, 12 Iunie 2010
pct. 35 din normele de aplicare ale codului fiscal
(3) Printre altele, se cuprind în sfera operaţiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal şi împrumuturile acordate de asociaţi/acţionari societăţilor comerciale în vederea asigurării resurselor financiare ale societăţii comerciale, împrumuturile garantate cu bunuri imobile, inclusiv împrumuturile ipotecare, împrumuturile garantate cu bunuri mobile corporale, inclusiv împrumuturile acordate de casele de amanet.

art. 152, alin 2, cod fiscal
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b) , e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale.

deci aceste venituri ale dvs., intrucat nu sunt accesorii activitatii principale, intra in calculul plafonului de 35.000 euro.

pct. 66 din norme
(10) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA şi care ulterior înregistrării respective desfăşoară exclusiv operaţiuni ce nu dau dreptul la deducere va solicita anularea înregistrării în termen de 15 zile de la încheierea lunii în care se desfăşoară exclusiv operaţiuni fără drept de deducere. Dovada faptului că persoana nu mai realizează operaţiuni cu drept de deducere trebuie să rezulte din obiectul de activitate şi, după caz, din declaraţia pe propria răspundere dată de împuternicitul legal al persoanei impozabile în cazul operaţiunilor scutite pentru care persoana impozabilă poate opta pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.

dvs. desfasurati si alte activitati care dau drept de deducere?
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
danike, utilizator
In afara de acordarea de credite prin casa de amanet , mai obtin venituri din vanzarea bunurilor neridicate de catre clienti(obiecte din aur).
in acest caz veti deveni platitor de tva, dar veti colecta doar tva aferenta vanzarilor obiectelor amanetate, acordarea de credite prin casa de amanet fiind o operatiune scutita de tva.
Multumesc mult pentru raspuns.
Buna ziua
as vrea si eu sa stiu daca la calculul cifrei de afaceri al unei case de amanet pe langa totalul comisioanelor se ia in considerare totalul sumelor rezultate din vanzarea de aur sau doar profitul (diferenta fata de suma data clientilor)
as vrea sa stiu in functie de acest lucru cum pot calcula plafonul de TVA
multumesc

Alte discuții în legătură

Vector fiscal- firma noua bvr bvr Buna dimineata! Expun si eu problema mea. Stiu ca este mai complicat dar, daca cine ar putea sa-mi raspunda ar fi extraordinar. Trebui sa ajut pe cineva sa ... (vezi toată discuția)
Tva la casele de amanet cata76 cata76 sunt administratorul unei case de amanet si am o mare neclaritate legata de cum se aplica tva in acest domeniu si la ce se aplica tva ?exemplul meu este foarte ... (vezi toată discuția)
Ca ptr.neplatitor de tva barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Sint o microintreprindere neplatitoare de tva.Activitatea este prestari servicii pe baza de comision.(asemanatoare unei agentii de turism) As dori sa stiu in ... (vezi toată discuția)