avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA servicii Turcia
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA servicii Turcia

Sunt Intrepr.individ. cu obiect de activ. "SERVICII" inregistrat in scopuri de TVA si stiu ca locul prestarii serviciului se considera a fi la client. Pt.un client din Franta fac factura fara TVA. Pt. un client din Turcia este la fel? ma deruteaza faptul ca acest client nu este di UE.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 08:10, 22 Mai 2010
~ Conținut șters la cerere ~
facturati fara tva la ambele, dar, la cel din franta(neimpozabil in romania) declarati in 390, iar la cel din turcia (scutit cu drept deducere) nu declarati in 390.
sa ne spuna d-l cristi si ce fel de servicii presteaza.
Ei sunt furnizorii Daciei, iar activitatea este de reprezentant al furnizorului la client (Dacia) - un fel de interfata intre ei si client, in principal pe probleme de calitate (analiza rebuturilor datorita pieselor lor, urmarire loturi speciale de piese, etc.).
Deocamdata sunt reprezentantul furnizorului francez, pt.care emit fact.fara TVA cu mentiunea "neimpozabil in Romania" si sunt in negocieri cu furnizorul turc. Stiu ca locul prestarii este considerat la el, insa faptul ca nu este din UE m-a incurcat.

"cimpazu" m-a lamurit: se scrie pe fact. "scutit cu drept de deducere".
mai corect este "neimpozabil in romania" fiind vorba de servicii.

"scutit cu drept de deducere" se utlizeaza in cazul livrarii de produse.

catre clientul turc insa se impune factura cu tva, fiidca operatiunea se incadreaza la exceptia de la art. 133, alin 7 cod fiscal
Prin excepţie de la prevederile alin. (2), pentru serviciile constând în activităţi accesorii transportului, precum încărcarea, descărcarea, manipularea şi servicii similare acestora, servicii constând în lucrări asupra bunurilor mobile corporale şi evaluări ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate în România, când aceste servicii sunt prestate către o persoană impozabilă nestabilită pe teritoriul Comunităţii, locul prestării se consideră a fi în România dacă utilizarea şi exploatarea efectivă a serviciilor au loc în România.

Norme - 15^1. (1) În aplicarea art. 133 alin. (7) din Codul fiscal:
b) serviciile constând în lucrări asupra bunurilor mobile corporale şi evaluări ale bunurilor mobile corporale se consideră a fi efectiv utilizate şi exploatate în România dacă sunt efectuate pe teritoriul României;

Alte discuții în legătură

Reguli plata tva cristian_conea cristian_conea Buna ziua, Am un client turc, caruia i-am facut factura in euro cu TVA. Care este termenul pt. plata TVA la stat? Cu ce document se face plata? Valoarea TVA ... (vezi toată discuția)
Fc fara tva augura augura Agent ec.roman,platitor de tva presteaza servicii de remorcare barje pe dunare si canal dunare- marea neagra , barje care apartin agenti ec din ue si din afara ... (vezi toată discuția)
Tva din 2010 camicami camicami ce inseamna ca TVA se va aplica in locul in care este stabilit clientul? incepand cu 01.ian.2010 Cum intocmeste factura,din punct de vedere TVA o societate ... (vezi toată discuția)