avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar mediu pe unitate la nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar mediu pe unitate la nastere

Buna ziua!
Am nascut luna aceasta si am fost la servici sa depun cererea ca sa primesc un salar mediu pe unitate. Mi-au spus ca nu se primeste asa ceva , ca nu a primit nimeni.
Mentionez ca lucrez in sistemul bugetar, la spital.
E corect ca sa nu imi acorde acest merit?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 21:16, 22 Mai 2010
Nu este corect, fiecare angajator trebuie sa respecte CCMUNN 2007-2010
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor

beneficia si de urmatoarele ajutoare:

c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

ART.66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Sunt aplicabile prevederile CCM la nivel de ramura sanitara, art.96 alin.2 lit.c - un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui
salariu de baza
In spitale salariul de baza este mult mai mic decat salariul mediu pe unitate . Este aplicabil si CCMUN , este mai avantajos .
Si in spitale se acorda acest ajutor la nastere, dar mai greu , pentru ca nu sunt fonduri .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima pt. nastere saradina saradina este adevarat ca firma la care lucrez este obligata sa-mi dea o prima la nasterea copilului cu toate ca acest lucru nu este stipulat in contr. colectiv de ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere acordata de angajator nseitan nseitan ce se intampla cu aceasta prima in 2011? se mai acorda? (vezi toată discuția)