avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima pt. nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima pt. nastere

este adevarat ca firma la care lucrez este obligata sa-mi dea o prima la nasterea copilului cu toate ca acest lucru nu este stipulat in contr. colectiv de munca?daca da, ce ar trebui sa fac avand in vedere ca sotul meu lucreaza in aceeasi firma?
mersi
Cel mai recent răspuns: sce76 , utilizator 21:21, 15 Februarie 2011
In Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010, art.51 se prevede acordarea unui ajutor la nastere mamei si anume un salariu mediu pe unitate .
Acelasi ajutor se poate acorda tatalui copilului daca mama nu este salariata .
Se poate, nu inseamna ca sunt si obligati.Depinde foarte mult de unde lucrati si care este relatia cu sefii.
CCMUNN pe anii 2007-2010 prevede acordarea unui salariu mediu pe unitate platit pentru nasterea fiecarui copil:
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate
Chiar daca nu este prevazut in CCM la nivel de unitate acordarea primei la nasterea copilului, aveti dreptul sa solicitati ca angajatorul sa va acorde drepturile prevazute la art 51 lit c din CCM unic la nivel national. Faceti aceasta solicitare in scris angajatorului si luati numar de inregistrare.
eu.ro.lex a scris:

Se poate, nu inseamna ca sunt si obligati.Depinde foarte mult de unde lucrati si care este relatia cu sefii.

Prevederile CCMUN nu sunt optionale ci obligatorii. Nu au legatura cu relatia cu sefii.
:offtopic:
Este drept ca si celor care au ca atributii controlul legalitatii aplicarii normelor legale ( ex: inspectorii ITM) le-au trebuit ani buni sa inteleaga ce si cum, au luat-o gradat, prima data nu au pretins aplicarea salariului minim din CCM, apoi l-au pretins dar nu au aplicat coeficientul de erarhizare, apoi s-au prins ca trebuie aplicat si numarul de zile de preaviz............ iar acum am ajuns sa dezbatem daca este sau nu obligat angajatorul sa plateasca prima la nasterea copilului...........
Sigur ca este obligatoriu fiecare art. din CCMUN , nu doar ce ne convine.
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate la nastere ganca ganca Buna ziua! Am nascut luna aceasta si am fost la servici sa depun cererea ca sa primesc un salar mediu pe unitate. Mi-au spus ca nu se primeste asa ceva , ca ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unit la nastere incasat de tata stressy stressy Buna ziua, Sunt in CIC, sunt insarcinata din nou si voi naste al doilea copil inainte ca primul sa implineasca 2 ani. Firma la care lucram s-a lichidat in ... (vezi toată discuția)