avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare imobil - metodologie si risc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare imobil - metodologie si risc

Buna ziua ,

In dorinta de efectuare intabulare a unui imobil , m-am prezentat la DCPI si am solicitat informatii ; mi s-a spus ca trebuie facut dosarul de cadastru de catre un "expert autorizat" din lista pusa la poarta . In timp ce ma uitam pe lista , apare o doamna care amabila ma informeaza ca poate face ea operatia globala de intabulare si mi-a dat lista de documente care imi trebuie .
Intrebari:
1. Care este rezultatul intabularii ? Ce documente trebuie sa beneficiez dupa operatia de intabulare ? O sa am o copia autorizata a dosarului cadastral si o dovada ca s-a executat operatia de intabulare ?
2.Presupunind ca eu predau la o persoana necunoscuta (poate cel mult sa imi arate un document de PFA , daca nu se supara ca il cer) act de proprietate copie legalizata , copie buletin , certificat fiscal , se poate fura ceva prin falsificare semnatura mea ?
Eu nu inteleg de ce sint 100 de persoane autorizate pentru operatii cadastrale si respectivele persoane lucreaza ca la birtul din colt , in picioare , fara forma de prezentare , de parca am face ceva ilegal.
Cel mai recent răspuns: hspinache , utilizator 21:22, 23 Mai 2010
1-Dupa verificari,OCPI ,elibereaza extras de carte funciara,realizata din 3 parti distincte si anexe
2-La nivel national ,sunt un numar apreciabil ,mult mai mare de experti autorizati ,pentru activitatea de cadastru si intabulare ,fata de cel mentionat de dvs ,care presteaza activitatea in conditii legale ,in sedii special amenajate
Intabularea este inscrierea dreptului dvs. de proprietate in cartea funciara, pentru opozabilitate fata de terti. Asta inseamna ca toata lumea recunoaste ca e proprietatea dvs. si nu poate sa revendice, uzucapeze ( adica sa va fure) bunul.

Ca sa faceti intabularea, aveti nevoie de cadastru. Puteti apela la un birou de cadastru care va poate face si intabularea - ca sa nu apelati ca la "botul calului" cum spuneti ca stau persoanele acelea.

Asta e legea, nu are oricine dreptul sa se prezinte la ghiseu, ci doar persoane autorizate sau delegate de catre notarii publici.

1.Notari publici se ocupa de operatii de intabulare ?
2.Copie dosar cadastral se inmineza dupa intabulare ?
3.Extras de carte funciara din trei parti ? Adica din trei documente ? cum se numesc documentele ?
1-Nu,notarii nu detin in limitele de competenta operatii de intabulare
2-Nu se inmaneaza copie dupa dosar cadastral
3- A-Partea I-a =Descrierea imobilului
B-Partea a II-a=inscrieri privitoare la proprietate
C-Partea a III-a=Inscrieri privitoare la sarcini
OK. Pina acum am inteles astfel :
-intabularea se poate face numai de catre un agent de cadastru
-in urma intabulari se predau 3 documente

Copia legalizata dupa act de proprietate , se da inapoi sau este retinuta ?
Cind predau documentele la agent cadastral , ma inregistreaza , este normal sa incheie document ca a primit actele ?

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru intabularea unui teren gabiraco gabiraco Am un teren pe care vreau sa-l intabulez.Care este primul pas pe care trebuie sa-l fac pentru a-l intabula.Daca puteti sa-mi spuneti caror institutii trebuie ... (vezi toată discuția)
Se poate întabula un imobil pe baza expertizei topografice? dacă da, cine trebuie să depună documentația la ocpi? dragomirvalerian dragomirvalerian Daca in cadrul procesului a fost realizata o expertiza topografica , mai trebuie sa iau legatura cu un expert topograf pentru documentatia cadastrala in ... (vezi toată discuția)
Cadastru lamurire razvypitesti razvypitesti Buna ziua, detin un apartament intr-un bloc intr-o zona rurala. Vreau sa vand apartamentul pe care il detin si mi s-a cerut cadastru. Am inteles ca ununul ... (vezi toată discuția)