avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cadastru lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cadastru lamurire

Buna ziua, detin un apartament intr-un bloc intr-o zona rurala. Vreau sa vand apartamentul pe care il detin si mi s-a cerut cadastru. Am inteles ca ununul dintre vecini a facut cadastru la tot blocul dar eu separat trebuie sa fac pentru apartamentul meu. Cum trebuie sa porcedez? am inteles ca trebuie sa dau vecinului care a facut la tot blocul (si care a platit din buzunarul lui) partea mea, pentru cadastrul blocului, si eu trebuie sa platesc pentru a mi se face separat la apartament?
Blocul are doar 6 apartamente
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 14:12, 17 Octombrie 2011
Dvs sunteti proprietarul aprtamentului, nu blocului! Faceti cadastru pt apartamentul dvs , al carui proprietar sunteti si pe care doriti sa l vindeti! Fara cadastru nu se poate vinde! Luati legatura cu un cadastrist....
da, stiu, dar am inteles ca acel vecin are pretentii finaciare pt cadastru blocului, se poate asa ceva?
Buna ziua!
In primul rand, este absolut necesar ca si dvs. sa va intocmiti o documentatie cadastrala pentru apartamentul dvs. in cazul in care doriti sa dispuneti de dreptul de proprietate pe care il aveti asupra sa. Cat despre faptul ca vecinul "a facut cadastrul blocului"..., nu pot sa spun decat ca in zilele noastre fiecare incearca sa scoata bani si din "piatra seaca". Era absolut normal ca la momentul in care dansului i sa intocmit cadastrul pentru apartamentul sau, in masura in care era primul proprietar care a avut un asemenea demers, sa se intocmeasca o documentatie cadastrala si pentru intreg blocul, pentru ca pentru a se intabula un apartament intr-un bloc este necesar a se intabula mai intai terenul de sub bloc, apoi condominiul (blocul) in sine si abia mai apoi fiecare apartament in parte. Prin analogie, cartea funciara a unui bloc arata exact ca un dulapior cu multe, multe sertare, in care fiecare sertar reprezinta cate un apartament. Daca nu am avea structura dulapului in sine, nu am avea unde sa punem sertarasele....
Acum, revenind la problema dvs., este la fel de adevarat ca aceasta documentatie cadastrala a blocului este de cele mai multe ori platita de persoana interesata, respectiv de primul proprietar care doreste o documentatie cadastrala pentru apartamentul sau, in cazul dsv., vecinul care are pretentii financiare. Situatia ideala este cea in care "persoana interesata" este chiar asociatia de proprietari, in masura in care terenul pe care este construit blocul si eventualele trotuare, cai de acces pe langa bloc, etc, sunt in administrarea asociatiei de proprietari (aceasta ocupandu-se si de eventualele reparatii necesare blocului).
Asadar, daca vecinul dvs. a fost cel care a achitat cadastrul si are acum pretentii financiare..., nu prea aveti ce face decat sa-i platiti o parte. Dar atentie, aceasta "parte" nu ar trebui sa fie foarte mare! Tineti cont ca receptia documentatiei cadastrale si inscrierea in cartea funciara nu costa decat 120 lei (se achita la OCPI), iar onorariul persoanei autorizate nu ar trebui sa depaseasca 500-600 lei (teoretic).
nu exista "cadastru blocului" !!!!
-la prima intabulare a unui apartament e posibil ca OCPI sa solicite si intocmirea foii colective odata facuta acesata operatie ea se afla la Biroul de carte funciara al OCPI - nu la "criminal(in sensul englezesc al cuvantului)" acasa.
-orice alta intabulare a unui apartament implica o documentatie noua si separata
-daca un oarecare functionar OCPI in oarecare conditii i-a cerut "primului intabulat" sa faca relevee (plan aportament) pentru toate apartamentele din bloc/scara inseamna ca deja aveti numar cadastral pe apartament - extrasul dv de carte Funciara are un nr cad de genul "342343-C1-U2" il obtineti de la OCPI!!! si ii recomandati celui care va cere bani sa il dea in judecata pe topograf si pe ocpi pentu a-si recupera pierderea.
-la ocpi din jud dvs gasiti o lista cu cateva zeci de autorizati cadastru (ati spus zona rurala!!! - nu ,in mod sigur NU functionarul de la primarie este cel care va recomanda un "topograf de zona" !!!!!, consultati lista OCPI)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte funciara SPIREA SPIREA Cu siguranta proprietatea mea dispune de un nr la cartea funciara doar ca eu nu-l cunosc.In cazul in care nu am cadastrul si intabularea facuta si nu cunosc ... (vezi toată discuția)
Cadastru Dobre Alin Dobre Alin Buna ziua imi poate spune cineva cum pot face cadastrul unui apartament daca blocul nu are Cadastru sau cum pot vinde acest apartament neavand Cadastrul ? ... (vezi toată discuția)
Cadastru adriana dj adriana dj am o hotarare definitiva si irevocabila pot face cadastru si intabularea dupa schita facuta de expert in timpul procesului sau trebuie sa platesc un alt ... (vezi toată discuția)