Lamurire!!
am provocat un accident soldat cu victime din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de trafic!una din victime s-a ales cu piciorul rupt(14 zile de spitalizare),cealalta nu a patit nimic.am fost sfatuit sa ma inteleg cu acestea si sa fac declaratii notariale,ceea ce am si facut, si pe care le-a dus si la politie.
victima cu piciorul rupt si-a scos un certificat de la IML cu 60 de zile ingrijirii medicale,iar acum mai pretinde o suma de bani pt a nu face plangere penala, pretinzand ca nu doreste de la mine suma, ci de la asigurator.
eu fiind functionar public incerc sa scap de aceasta plangere penala.mai are dreptul sa faca plangere de vreme ce in declaratia notariala este stipulat printre altele ca nu va face nicio actiune civila sau penala impotriva mea?sau actiunea penala o desfasoara parchetul?
ce am de facut?si ce sanctiuni risc?
:((
daca fapta a produs o vatamare care necesita fix 60 de zile de ingrijiri medicale se incadreaza la prevederile art. 184 alin. 1 si 3 C. pen.- vatamare corporala din culpa- pedeapsa este intre 3 luni si 2 ani sau amenda.
atentie, amenda penala se trece in cazierul judiciar!
daca depaseste 60 de zile, fapta se incadreaza la prevederile art. 184 alin. 2 si 4 C. pen.- pedeapsa este intre 6 luni si 3 ani
diferenta este ca pentru alin. 1 si 3 actiunea penala se pune in miscare la plangere prealabila, retragerea acesteia sau impacarea partilor inlaturand raspunderea penala, in timp ce la alin. 2 si 4 actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
plangerea prealabila se introduce in termen de 2 luni de la momentul in care persoana vatamata a cunoscut cine este faptuitorul, conf. art. 284 alin. 1 C. proc. pen.
trebuie studiat actul notarial pentru a ne putea exprima o opinie.