avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... PARCARE SPIC
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

PARCARE SPIC

Pe 17 mai 2010 mi-a fost ridicata masina de pe Mihai Bravu (Bucuresti), din zona gurii de metrou Iancului, cea dinspre Dimitrov (intre Dimitrov si Pache Protopopescu). Motivul invocat de politisti: am parcat-o in spic (in unghi fata de bordura) si - dupa spusele lor - in zona de preselectie. Mentionez ca acolo NU EXISTA niciun marcaj sau indicator care sa imi interzica parcarea, eu am parcat-o la 40-50 m fata de semafor (cel din coltul cu Pache Protopopescu), stiind ca zona de preselectie e de 25 m. Si, mai mult, pt ca acolo sunt masini parcate DOAR IN SPIC, am gasit un loc liber intre ele si am parcat-o acolo. Am platit 524 ron pt a o ridica de la "hingheri" (SUPERCOM S.A.), iar pt ca am refuzat sa semnez procesul verbal (consideram abuziva actiunea de ridicare a autoturismului si, in plus, nu intelegeam nici scrisul politaiului), mi s-a spus ca imi va fi trimis prin posta. Asadar eu inca nu am procesul verbal. Intrebarea mea e: cand pot face contestatia? Acum, sau doar dupa ce imi va veni procesul verbal? Datorita lipsei locurilor de parcare, in Bucuresti e mult mai des intalnita parcarea in spic (decat cea normala, in lungul bordurii), desi indicatoarele care sa permita acest lucru lipsesc cu desavarsire. Cu siguranta multora dintre dvs, cei ce cititi aceste randuri, vi s-a ridicat autoturismul pe motiv ca a fost parcat in spic. Exista cineva care a avut castig de cauza in urma contestatiei? Trebuie sa ne unim cu totii impotriva acestor nesimtiti care ne iau 7-8 milioane pt ca, gasind un loc liber de parcare intre mai multe masini parcate in spic, am parcat-o si noi acolo, NEINCURCAND TRAFICUL SI NEEXISTAND INDICATOARE SAU MARCAJE CARE SA NE INTERZICA ASTA! Mai mult, pe site-ul politiarutiera.ro am gasit art. 144 din Legislatia rutiera: "Administratorul drumului public este obligat sa delimiteze si sa semnalizeze corespunzator sectoarele de drum public unde este interzisa oprirea sau stationarea vehiculelor". E firesc sa platim NOI cele 7-8 milioane pt ca administratorul drumului public nu si-a facut treaba, sau pt ca Primaria nu e in stare sa faca niste locuri de parcare???
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2010
radusb, utilizator
In termen de 15 zile de la data primirii acestuia prin posta (sa pastrati plicul cu stampila postei pe el).
Multumesc de raspuns. Inca ceva: Unde se depune contestatia? Iar daca in urma contestarii voi avea castig de cauza, imi voi recupera si cei 524 ron de la "hingheri"?
Contestatia impotriva PV se adresaza in termen de 15 zile de la comunicare la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
In contestatie pe langa cererea principala anulare PV ,faceti si cererea accesorie de recuperat c/v sume achitate
E ok... multumesc mult!
Va salut!
Ieri, 15 iunie 2010 mi-a fost ridicata masina din Regie. Imediat dupa caminul P6 urmeaza terasa/discoteca Maxx (cum vii dinspre Carrefour). Intre camin si cladirea Maxx exista o poarta (bariera) de acces in Regie as putea spune aproape deloc utilizata. Tot in acest loc, pe langa drum (partea carosabila, circulata) exista un fel de alveola, o largire a drumului exact sub forma unei "parcari" pe care o intalnim pe toate drumurile astea bune din Romania.

In alveola asta se parcheaza de cand stiu eu Regia, fara a incurca cumva circulatia pe benzile drumului sau accesul la intrarea/iesirea pe poarta respectiva din regie. Nu cred ca exista minut in care sa nu fie parcate acolo cel putin 5 masini. Am ajuns aseara acolo. Erau vreo 20-30 de masini parcate in alveola asta, toate in spic (nu paralel cu bordura pentru ca altfel ar fi intrat numai 10 si te si chinui destul sa faci o parcare paralela cu bordura intr-o astfel de zona... pur si simplu ai fi cretin daca ai face asta). Bun. Vad un loc intre masinile astea si parchez si eu. Asa cum am zis, langa mine alte aproximativ 20-30 de masini, toate parcate la fel (in spic). Nimeni nu bloca accesul la poarta respectiva. Nicio problema nu se anunta, era loc pentru orice. Masina mea nu era nici prima, nici ultima din sirul masinilor parcate acolo IN SPIC. Plec vreo 30-40 de minute, ma intorc, masina - lipsa. In alveola... masini parcate in contiunare...IN SPIC. Lipseau doar 2. A mea si mai luasera inca una a altor baieti. Am stat si m-am gandit, am analizat din nou zona unde am parcat eu... nimic diferit fata de modul in care erau parcate restul masinilor (poate doar faptul ca eu aveam numere de Buzau) si nimic ce ar fi putut incura circulatia sau orice manevra s-ar fi dorit a se face in acea zona. Chem un prieten, ma duc sa o iau de la "afaceristi tarii". Toata treaba s-a intamplat in 1-2 ore = 650 ron.

Azi am mers la politie sa imi dea procesul verbal. Motivul ridicarii - parcare neregulamentara ("in spic") intr-o zona in care, zic ei, ar fi trebuit sa parchez paralel cu bordura pentru ca nici un indicator sau marcaj nu dispune altfel. Perfect.

Intrebari:

1. De ce numai 2 masini ridicate/sanctionate pentru aceasta incalcare a LEGII???

2. Pot sa dau politia in judecata pentru faptul ca a aplicat legea numai pentru anumiti cetateni, restul parcand in continuare acolo "in spic" si acum? Cand au ridicat masina, ar fi trebuit sa mi-o filmeze parcata neregulamentar, deci se pot vedea si restul masinilor parcate neregulamentar. Cum pot folosi asta in interesul nostru, al oamenilor / soferilor / cetatenilor vanati de cei pe care ii numim "siguranta si incredere" dupa bunul lor plac, nu in conformitate cu legea.

3. Alveola respectiva nu cred ca se poate numi parte carosabila, lucru ce ma obliga sa parchez paralel cu bordura, daca alte indicatoare nu dispun altfel. Cum pot descoperi daca alveola respectiva face sau nu parte din "partea carosabila" a unui drum?

4. Politia poate dispune ridicarea si depozitarea masinilor in conditiile in care sunt parcata neregulamentar SI constituie un obstacol pentru circulatia publica. Asta inseamna ca daca masina nu constituia un obstacol pentru circulatia publica, ar fi trebuit sa nu o ridice. Cum imi demonstreaza ei mie ca masina mea era un obstacol cand in jur mai erau 30 de masini care puteau sa incurce eventual doar cainii comunitari? Ce lege reglementeaza ridicarea de masini?

5. Exista cineva care a mers in instanta pentru o astfel de situatie si a castigat?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Contestare ridicare auto FeelLikeANut FeelLikeANut In data de 4 mi-a fost ridicata masina aflata la 1m distanta de un indicator de parcare (1m dupa indicator, asadar regulamentar) motivul ridicarii pe care-l ... (vezi toată discuția)
Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ... iamchaos iamchaos Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii? În zona mea, a ajuns ... (vezi toată discuția)
Revizuire - ce sanse am sa castig? Buna ziua, mi-a fost ridicata masina dintr-o parcare semnalizata cu litera P si pe panou erau liniute oblice fata de linia verticala, adica se specifica ca ... (vezi toată discuția)