avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine plateste datoriile apartamentului adjudecat la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine plateste datoriile apartamentului adjudecat la licitatie?

Am achizitionat un apartament prin intermediul executorului judecatoresc.
Apartamentul a apartinut unei persoane care nu a mai putut si nici nu a mai vrut sa-si plateasca anumite datorii.
Dupa ce am devenit proprietara apartamentului am fost instiintata de asociatia de locatari ca fostul proprietar avea o datorie la intretinere de 25 de milioane vechi.
Asociatia de locatari spune ca nu a stiut nimic despre vanzarea la licitatie si doreste sa-si recupereze acei bani de la mine.
Fostul proprietar a disparut pur si simplu si nu are alte bunuri care sa poata fi executate.
Intrebarea mea este cine plateste datoriile si care ar fi legea aplicabila in acest caz?
Dupa informatiile care sunt:
1. Asociatia nu a intreprins nimic impotriva vechiului proprietar pentru recuperarea datoriilor, situatie in care practic numai asociatia si vechiul proprietar cunosteau datele problemei;
2. Executorul a demarat actiunea de executare angajat fiind probabil de alt creditor, posibil o banca
3. Ce nu inteleg este cum s-a efectuat vanzarea, probabil nu prin notar;

De mentionat ca si noul proprietar are vina lui. Nu cumperi un apartament fara sa te interesezi la Asociatie care este soldul datoriilor mai ales cand cumpararea se face in urma unei executari.
Dat fiind ce scrie in articolul mentionat de elga50 trag concluzia ca acel contract de vanzare cumparare e un pic nul.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
RaDracones, utilizator
Nu stiu daca este acelasi caz - pe forum intra unul sau mai multi utilizatori care expun acelasi subiect ca sa verifice raspunsurile date de ceilalti...e un fel de joc de-a baba oarba....in fine, deci a mai fost expus un caz asemanator la aceasta discutie.
www.avocatnet.ro/content/for...

Si la sfarsit am ajuns la concluzia ca de fapt doar achizitionase un apartament la licitatie, dar nu-l cumparase inca.
Deci pun intrebarea: s-a cumparat apartamentul cu contract de vanzare-cumparare in regula...sau e doar adjudecat, in curs de cumparare?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
elga50, moderator
Titlul meu de proprietate este dat de actul de adjudecare si a fost obtinut in cadrul licitatie publice desfasurate la sediul biroului executorului judecatoresc.
Nici licitatia si nici actul de adjudecare nu au fost contestate.
Asadar sunt proprietara apartamentului.
Aparatmentul nu a fost vandut voluntar ci a fost executat silit.
Asociatia de locatari reclama faptul ca nu s-a indeplinit procedura de afisare la adresa apartamentului si sustine ca nici un vecin nu a vazut vre-un astfel de anunt.
In schimb executorul judecatoresc sustine ca a afisat anuntul de licitatie inclusiv la adresa apartamentului si ca executorul nu este obligat sa anunte asociatia de locatari despre scoaterea la vanzare silita a unui apartament.
Mie mi s-a confirmat de catre executor ca apartamentul este liber de sarcini.
Daca as fi stiut de existenta datoriilor la asociatie sau la furnizorii de utilitati cred ca i-as fi anuntat chiar eu despre vanzarea silita a apartamentului.
Pana sa va fie adjudecat apartamentul ati dat pe la bloc? Probabil ca da, macar sa vedeti cum arata ce-ati cumparat, nu? Si atunci, nu ati avut curiozitatea sa va uitati pe liste sa vedeti ce suma are de plata? Dv. nu stati la bloc sau n-ati stat niciodata la bloc?
Nu ati avut nici cea mai mica curiozitate sa va interesati la administratia blocului despre eventuale datorii cand era vorba despre un apartament scos la vanzare prin executare silita, deci era clar ca proprietarul este debitor undeva, ca este o persoana insolvabila?
Eu nu sunt dumirita ce e cu adjudecarea la licitatie a unui apartament, stiu de vanzarea apartamentului care se face la notar cu prezentarea adeverintei din partea vanzatorului ca apartamentul este liber de sarcini. Or Dv. spuneti ca executorul "v-a spus" ca nu are datorii. Pai merge pe spuse, nu pe scrise?

V-am dat mai sus textul din lege. Sa ne intelegem asupra unui lucru: Dv. sunteti cumparatorul, cine e vanzatorul? Ultimul vanzator este si proprietar, ca altfel nu putea vinde.

Atata timp cat ajudecarea, vanzarea sau ce-o fi fost ea, s-a facut peste capul asociatiei, neinstiintata oficial, asociatia considera ca ati preluat proprietatea cu sarcini fiscale cu tot. Cu alte cuvinte vi s-a adjudecat si restanta.
elga50 a scris:

Nu stiu daca este acelasi caz - pe forum intra unul sau mai multi utilizatori care expun acelasi subiect ca sa verifice raspunsurile date de ceilalti...e un fel de joc de-a baba oarba....in fine, deci a mai fost expus un caz asemanator la aceasta discutie.
www.avocatnet.ro/content/for...

Si la sfarsit am ajuns la concluzia ca de fapt doar achizitionase un apartament la licitatie, dar nu-l cumparase inca.
Deci pun intrebarea: s-a cumparat apartamentul cu contract de vanzare-cumparare in regula...sau e doar adjudecat, in curs de cumparare?

Faceti o MARE greseala in folosirea cuvintelor stimate moderator elga50. In primul rand nu intelegeti diferenta intre o vanzare-cumparare - contract autentificat la notar si procedura executarii silite reglementata de codul de procedura civila. Prin aceasta procedura de executare silita, creditorul (banca sau alta persona) are un titlu executoriu impotriva debitorului (proprietarul datornic al apartamentului) iar pentru a-si satisface creanta vinde orice bun al datornicului prin intermediul executorului judecatoresc. Exista situatii in care sunt mai multi creditori ce au creante impotriva aceluias debitor; in acest caz suma obtinuta din vanzarea bunurilor se distribuie intre acesti creditori. Asociatia de proprietari are o creanta impotriva debitorului, creanta pe care si-o poate recupera apeland tot la executorul judecatoresc. Daca asociatia este delasatoare... atunci o sa suporte din buzunar datoriile debitorului. Aceste datorii sunt ale debitorului, caci el le-a facut, nu apartamentul sau nou proprietar. Deci debitorul trebuie sa fie urmarit pentru aceste datorii. Prin procedura de excutare silita, titlul de proprietate sau mai bine zis transferul dreptului de proprietate se face prin actul de adjudecare. Noratul nu are ce cauta in aceasta procedura. Cu actul de adjudecare se face intabularea in CF precum si noile contracte de utilitati pe numele noului proprietar.
Daca totusi au ramas bunuri mobile ale vechiului proprietar, caci prin executare silita se vinde doar apartamentul, nu si bunurile mobile, atunci asociatia ar face bine sa se miste repede sa poate sa mai recupereze ceva. Sa stiti ca nu este neaparat o regula ca debitorul ce nu-si plateste ratele la banca... nu-si plateste nici intretinerea la asociatia de proprietari, astfel ca noul proprietar sa se fi interesat de datoriile debitorului. Mai mult, nefiind datoriile lui - a noului proprietar - nu vad de ce ar trebui sa-i pese atat de mult de ele.

Alte discuții în legătură

Cine plateste datoriile la intretinere? LastKid LastKid Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 ... (vezi toată discuția)
Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Apartament adjudecat cu datorii ADYssa ADYssa Buna ziua, Va rog frumos, daca se poate, sa imi spuneti o parere despre urmatorul caz: am cumparat un apartament scos la licitatie (in publicatia de vanzare ... (vezi toată discuția)