avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

parintii mei au divortat cand eu aveam 5 ani,acum am 32.tatal s-a recasatorit si a infiat legal cei 2 copii ai sotiei,apoi au cumparat un apartament impreuna.acum el a murit si m-au contactat pt succesiune,accentuand totusi ca nu am decat o infima parte si poate renunt la acest drept.ce imi revine de fapt?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:19, 26 Mai 2010
daca stiti unde este apartamentul si cam ce valoare are, faceti-le dvs o oferta pt optimea respectiva. vedeti care este raspunsul lor si pe urma analizati situatia. intr-adevar, daca mergeti mai departe si acceptati mostenirea si pe urma sa faceti alte acte ce tin de calitatea de mostenitor, ca sa nu mai vorbim ca, dupa aceea, la fiecare act de dispozitie in ceea ce priveste apartamentul trebuie sa fie si semnatura dvs.... s-ar putea sa fie o cheltuiala mai mare decat mostenirea. depinde de mostenire si depinde de interesul dvs vis-a-vis de aceasta mostenire.
Cheltuielile pentru dezbaterea mostenirii sunt considerabile, insa sunt in general in sarcina celui care solicita dezbaterea mostenirii, adica a celor doi copii adoptivi in speta si a sotiei, urmand ca la final sa se imparta la 4.
Nu ne-ati dat amanunte daca exista un dosar pe rol, insa pentru a nu pierde termenul de acceptare a mostenirii de 6 luni de la decesul tatalui ar fi bine sa mergeti la un notariat unde sa dati o declaratie de acceptare expresa a mostenirii dupa tatal dumneavoastra.
Altfel, ei ar putea invoca, intr-un eventual proces de partaj, ca sunteti strain de succesiune prin neacceptarea nici tacita nici expresa a mostenirii.
Cu stima, Av. Tonica Daniela
m-au sunat,fara oferta,nu ar trebui sa am nici o pretentie,caci ei au facut rate la banci pt imbunatatiri...etc.dar daca totusi vor stabili o suma sa fiu de acord sa renunt la orice bun ar mai aparea la succesiune.asta nu mi se pare legal absolut deloc,si cu siguranta mai exista bunuri altfel nu m-ar fi intrebat nu?cred ca singura solutie este sa apelez la un avocat
sfatul meu este s anu renuntati la cota parte ce vi se cuvine din succesiunea defunctului, fara a primi o sulta in schimb.
din punct de vedere legal ceilalti succesori nu va pot obliga sa renuntati la partea dvs.
daca se va ajunge in instanta , imobilul s eva atribui eventual unuia dintre succesori , cu obligatia acestuia de a-i despagubi pe ceilalti .
astfel, nu avei d ece sa renuntati la succesiune.
dati declaratie de acceptare a succesiunii in termenul legal si ulterior puteti mandata un tert sau un avocat sa va reprezinte. nu va fi nevoie sa va deplasati personal .
accepati o sulta in schimb , dar calculati si dvs. inainte cam care este valoarea de piata a imobilului, pt. a nu va pacali ceilalti succesori .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune Alexa2019Nick Alexa2019Nick Bună ziua. Imi puteți spune ce procent din moștenire ii revine soțului supraviețuitor in aceasta situație? Soția a rămasă și 4 copii. Singura avere ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters84764 ContSters84764 Daca unul din parinti moare ,la cat timp se poate deschide succesiunea,unde trebuie deschisa si care sunt formalitatile acestuia?Ce drepturi au copiii ,ce ... (vezi toată discuția)