avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii cedeze mamei dreptul asupra apartamentului,dar sa pastreze(unul dintre ei) casa de la tara? Ei așa ar vrea.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 09:39, 16 Aprilie 2015
Da pot sa se inteleaga la notar cu privire la aceste aspecte. Nu uitati insa ca deschiderea succesiunii se face doar pe 1/2 parte din avere, mai exact partea socrului. Cealalta parte de 1/2 este de drept a soacrei dvs. care inca este in viata. Sotia mosteneste cota de 1/4 din 1/2.
Justitiarul711 a scris:

Da pot sa se inteleaga la notar cu privire la aceste aspecte. Nu uitati insa ca deschiderea succesiunii se face doar pe 1/2 parte din avere, mai exact partea socrului. Cealalta parte de 1/2 este de drept a soacrei dvs. care inca este in viata. Sotia mosteneste cota de 1/4 din 1/2.


Mulțumesc pt răspuns.O dilema mai am:cumnatul meu ar vrea ca apartamenul sa fie trecut direct pe numele lor,al copiilor,ca sa nu-si mai bata capul după decesul mamei(o aberație,mama fiind bine-mersi),iar casa de la tara sa fie trecuta toată pe numele soțului meu.Noi nu vrem ăsta,am vrea ca apartamentul sa ii rămână în totalitate soacrei,copii irenunțând la dreptul lor din succesiune,iar casa de la tara sa ii rămână soțului meu,așa Cum vor el,soacra si cumnatul..Sunt nelămurita, întrucât acest cumnat susține că,în urma consultării unui notar, i s-a precizat ca nu se poate așa cum vrem noi,adică să-i rămână soacrei apartamentul si casa unuia dintre copii,ci,daca soția defunctului cedează cota parte in cazul casei,trebuie,OBLIGATORIU,sa si cedeze si cota parte de la apartament.(adică nu se poate așa și așa,ci numai "asa").Va Mulțumesc pt lămuriri.
Daca se da o declaratie de renuntare la succesiune, asta presupune ca se renunta la tot dreptul pe care l-ar avea din acea mostenire, adica nu poti sa renunti la casa si sa iei ap. Dvs vreti de fapt un partaj, insa va exprimati gresit si notarul va raspunde la ce il intrebati, nu la ce ati vrea sa il intrebati.
(Sa renunte copiii la succesiune iese din discutie, asta insemnand ca ei sa nu mostenesca nimic , niciunul , iar soacra sa imparta averea cu fratii sotului de ex.)
In masa succesorala intra cate o jumatate din fiecare imobil, asa ca soacra are o cota mai mare decat copiii.Daca soacra ar renunta la succesiune, 1/4 care i s-ar cuveni, se va imparti egal intre copii, astfel in urma dezbaterii succesiunii, soacra ar avea jumatate din casa si jumatate din apartament ( dansa fiind coproprietar), iar fiecare copil cate 1/4 din fiecare imobil. Apoi, in urma unui partaj, fiecare ia ce vrea si ramane cu ce doreste, urmand sa se plateasca sulte pt diferenta de valoare ( daca va exista).
Mama poate vinde sau dona cotele sale din imobil- adica sa doneze cota sa din casa sotului dvs si cota din ap ambilor copii, iar cu fratele sa faca partaj la casa, astfel sa ramana sotul cu casa si sa ii dea sulta sau nu, fratelui.
Soacra poate accepta succesiunea, iar asta inseamna ca dupa dezbaterea succesiunii unde mosteneste cate 1/4 din fiecare imobil, sa aiaba o cota mai mare de tranzactionat , iar asta , de regula, costa in plus.
In orice caz, e realizabil oricum vreti sa impartiti , numai copiii sa nu renunte la mostenire..

Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
gi-jane2, moderator
Mulțumesc frumos pentru lămuriri.
toti succesorii defunctului vor accepta succesiunea, ulterior , tot la notar se va realiza partajul succesoral, asa cum se doreste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,soacra mea vrea sa treacă apartamentul pe soțul ... Anca RYB Anca RYB Bună ziua,soacra mea vrea sa treacă apartamentul pe soțul meu,recent a murit socru,ei sunt trei copii un băiat și 2 fete.Una din fete nu vrea nimic ... (vezi toată discuția)
Despre unele drepturi cristyan cristyan Locuiesc cu sotia si socrii in ap.socrilor (pe care ni l-au promis)din 09.2000, timp in care am investit in ap. o suma importanta de bani am chitante la ce am ... (vezi toată discuția)
Mostenire si cota parte. hdanny hdanny Socrul si soacra mea detin doua proprietati. Un apartament si o casa. Soacra a decedat. Socrul meu vrea sa deschida succesiunea. Sotia mea mai are o sora. ... (vezi toată discuția)