avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
Atat timp cat sunteti SRL, e ok ca asociatii sa fie si angajati...deci trebuie privita ca si pentru oricare alt angajat cu contract timp partial.

Pentru a dobandi calitatea de somer, persoana trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minumum 12 luni in ultimele 24 premergatoare datei inregistrarii cererii (de indemnizatie somaj)

Legea spune:
" pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) (adica paragraful de mai sus) se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.

Sper sa ma corecteze cioneva daca gresesc, dar cred ca situatia este urmatoarea:
1 presupunem ca cei doi sunt angajati din 01.01.2007, avand pe luna 40 de ore lucrate. pana la 30 august vor avea 1280 ore lucrate.
2 minimul stipulat de lege este de 12 luni a 8 ore, adica 1920 ore lucrate

Logica mea spune ca nu se incadreaza....dar sa vedem ce spun si consultantii. :)

Toate cele bune!
daca singural conrtact de munca este cle cu 2 ore pe zi, in 2 ani stagiul pentru somaj (care se calculeaza proportional cu timpul lucrat, cf celor scriese de @anastancu,) va fi doar de 6 luni.

in concluzie nu au stagiu pt a solicta somaj.
1. @anastancu are dreptate, asa spune legea.
2. Daca un salariat a lucrat 2 ore pe zi in doi ani de zile, nu cumuleaza, pentru somaj, decat 6 luni de zile.
3. Daca lucra 4 ore pe zi, in doi ani facea de 12 luni.
Va multumesc foarte mult pt raspunsurile oferite astazi si va doresc o seara placuta.
Daca sunt in somaj tehnic si in aceasta perioada mi-am gasit un alt loc de munca trebuie sa anunt la locul de munca unde am somajul tehnic sau nu deoarece eu am contractul suspendat, poate cand vom relua activitatea ma intorc la ei si renunt la acest loc de munca sau poate reusesc sa-mi fac program pentru amandoua. ESte legal sa beneficiezii de "somaj tehnic" daca ai si un alt loc de munca?

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)