avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Venit neimpozitat - programatori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Venit neimpozitat - programatori

Buna ziua,

Care este cadrul legislativ ce se refera la neimpozitarea veniturilor programatorilor ? Ma intereseaza daca un programator care lucreaza la o forma ce produce pantofi, de pilda, se incadreaza in aceasta categorie, dar mai ales cadrul legislativ.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:21, 31 Mai 2010
Programatorii sunt scutiti de plata impozitului pe salariu, numai daca sunt indeplinite anumite conditii, si anume:
1. posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa Ordinului nr.748/2004 al Ministerului Finantelor publice;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diplomă de absolvire a unei forme de învăţământ superior de lungă durată, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, respectiv una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1 la Ordin;
4. angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
Pai corespund la toate punctele, inclusiv 4 fiind vorba de un hipermarchet. Ce institutie controleaza aplicarea legilor fiscale? Garda financiara? Administratia financiara?
ANAF -ul, Garda Financiara , Politia sunt organe la care puteti depune sesizare.
w0lfshad3 a scris:

Pai corespund la toate punctele, inclusiv 4 fiind vorba de un hipermarchet. Ce institutie controleaza aplicarea legilor fiscale? Garda financiara? Administratia financiara?


Punctul 4 inseamna ca unitatea angajatoare a inregistrat, in anul contabil anterior, un venit mediu de 10.000 usd pentru fiecare persoana scutita, venit care trebuie sa fi provenit NEAPARAT din comericalizarea rezultatelor din activitatea de "programare / creare programe pe calculator", pe baza de contract.
Acest venit mai trebuie si inregistrat distinct.
@smeagull, Aveti legea care specifica aceasta?
Am lucrat oricum si la o firma numai de software, nu stiu insa ce profit aveau.

P.S. Desi suna plauzibil, si am si un deja-vous in sensul legalitatii afirmatiilor dvs. Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
w0lfshad3, utilizator

Alte discuții în legătură

Programatorii platesc impozit? GabiBan GabiBan Buna ziua, Imi cer scuze daca s-a mai discutat asa ceva. As vrea sa stiu si eu daca se plateste impozit pe venit de catre programatori. Am gasit in codul ... (vezi toată discuția)
Legea 250/2004 contabilitate si informatica de gestiune biancaores biancaores Buna ziua, Daca am specializarea in domeniul Contabilitate si Informatica de gestiune m-as putea angaja pe post de [b]programator[/b] si sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Salariu neimpozabil pentru functionarii din domeniul it Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Buna ziua, Sunt functionar public si imi desfasor activitatea in cadrul Directiei de tehnologia Informatiei si Comunicatii.Intrebarea mea este : Personalul ... (vezi toată discuția)