avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri dobandite in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri dobandite in timpul casatoriei

Buna ziua,
Sunt casatorita de 2 ani si doresc sa achizitonez din banii mei o garsoniera. As vrea sa stiu, daca sotul meu poate face la notar o declaratie in care sa spuna ca recunoaste ca banii sunt doar ai mei si ca in caz de divort nu va avea nici o pretentie asupra proprietatii mele.

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 06:33, 29 Mai 2010
poate totusi e mai sigur sa dea sotul o declaratie pe proprie raspundere la notar .
poti sa citesti aici .....
[ link extern ] /
Articolul 30 din Codul familiei , in primul alineat , aminteste ca bunurile dobandite de la data casatoriei sunt comune, iar cel de-al doilea , ca orice conventie contrara este nula.
Prin urmare, declaratia , indiferent de forma pe care o va imbraca(notariala sau olografa ), nu va produce niciun efect in acest sens , intrucat normele cu privire la comunitatea matrimoniala sunt imperative.

Asa incat, daca veti cumpara cu sume de bani obtinute in timpul casatoriei, comune , un anumit bun, acesta va fi supus partajului.
Articolul 31 din acelasi cod arata categoria bunurilor proprii .
(nu veti regasi mentionat niciun bun exceptat, de maniera specificata de dumneavoastra, din cele ce compun proprietatea devalmasa ).

De unde provin sumele de bani prin care veti dori sa cumparati respectivul imobil ?
Cele din salarii sunt venituri comune.Cele oferite cu titlu de donatie , sunt , intr-adevar , proprii.

O solutie este aceea a incheierii unui act de vanzare cumparare , prin care parintii vor plati numai din sume de bani proprii, fara o contributie a dumneavoastra din salarii.
Ultima modificare: Vineri, 28 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
in principiu banii obtinuti de la parinti pot fi considerati bun propriu, intrucat pot fi asimilati unei donatii intre parinti si copii, insa despre salarii...... nu stiu zau ce sa zic .
Declaratia respectiva nu iti poate inrautati situatia in cazul unui partaj, asa ca eu te sfatuiesc sa o faci..... iar pana la partaj (daca va exista vreodata) cine stie ..... poate se mai schimba legislatia......
Impartasesc punctul de vedere exprimat de dra avocat Stoica Ioana.
Singura declaratie care ar putea fi luata in considerare intr-un eventual proces de partaj ar fi cea referitoare la stabilirea cotelor de contributie ale sotilor la dobandirea imobilului.
Daca nu doriti sa va complicati deloc iar sotul accepta, declarati imobilul ca fiind achizitionat in totalitate cu bani donati dvs de catre parintii dvs si atunci are regim de bun propriu.
cel mai bine este sa aveti declaratia sotului, odata cu achizitionarea imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune sau nu... Orieta Orieta Daca in timpul casatoriei am mostenit personal o avere pe care am valorificat-o in bunuri mobile si imobile,acestea vor face parte din procesul de partaj si se ... (vezi toată discuția)
Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)
Drepturi de proprietate Snake11 Snake11 Buna ziua! Sunt casatorita legal de 8 ani. Vreau sa cumpar o proprietate, dar, in cazul unui divort, sa imi ramana in totalitate mie, sotul meu sa nu aiba ... (vezi toată discuția)