avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajator in insolventa, probleme la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajator in insolventa, probleme la somaj

pe 7 noiembrie 2011 am terminat concediul de crestere al copilului. firma la care am lucrat intre timp a intrat in insolventa de plata. m-am adresat celor de la somaj si mi sa sprus ca pot beneficia de somaj. am inceput sa fac actele si cand la completarea anexei 26 sa descoperit ca angajatorul nu a depus declaratii la somaj pe lunile 10,11,12 2009 cat am fost in concediu de maternitate. cel care se ocupa de dosar la somaj mi-a spus sa depuna angajatyorul declaratii rectificative pe acele luni si sa vireze banii ca altfel eu nu am dreptul la somaj. cum firma e in insolventa de plata eu nu am nici o sansa sa se intample acest lucru. este normal? a mai patit cineva asa ceva? va rog un raspus
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 29 Noiembrie 2011
1. Daca in acele luni ati fost in concediu de maternitate aceasta perioada nu este perioada de cotizare la somaj asa ca nu vad de ce ar trebui sa faca angajatorul declaratie rectificativa.

2. Agentia de Somaj are si obligatia legala de a sanctiona pe angajator, asa cum spune Legea 76/2002:

Art. 110. - Încãlcarea prevederilor prezentei legi atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã.

Art. 111. - Încãlcarea de cãtre angajator a obligaţiilor prevãzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendã.

Art. 112. - Reţinerea de cãtre angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementãrilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendã.

Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
c) nedepunerea lunarã a declaraţiei prevãzute la art. 21;
...
h) necomunicarea datelor şi informaţiilor solicitate în scris de Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã pentru îndeplinirea atribuţiilor sale prevãzute de lege.
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la lit. c), e), g) şi i), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
...
Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.

(2) Organele de control mãsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevãzute la art. 113 lit. a), c), e), h) şi i), precum şi contravenţia prevãzutã la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).


3. Asadar mergeti din nou la Agentia de Somaj, cereti lamuriri, mai ales ca nu este vina dvs. ca angajatorul nu s-a achitat de obligatiile legale, si solicitati sa va ajute in a obtine de la angajator actele necesare si sa-l sanctioneze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare ajofm alinliliana alinliliana Buna ziua, Puteti sa imi spuneti daca exista cumva scris in lege ca trebuie sa instiintam AJOFM-ul cand avem posturi vacante? Multumesc,o zi buna. (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Luare in evidenta la somaj roiban roiban - persoana angajata ca asistent personal la adult cu handicap (bunica ) cu contract de munca eliberat de primarie - adult cu handicap (bunica ) a decedat pe ... (vezi toată discuția)