avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie incasata ulterior decesului
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie incasata ulterior decesului

Este vorba despre un caz in care fiica avea procura speciala din partea tatalui care locuia in strainatate .
In Romania exista un cont al fiicei (precum si un card atasat ) si in acest cont se virau banii din contul de pensie al tatalui .
La data decesului tatalui fiica a mers la Casa de Pensii si a anuntat ca tatal sau a decedat si a intrebat cum trebuie sa procedeze ca aceasta pensie sa nu mai fie virata .
I s-a spus ca nu trebuie sa faca nimic decat sa nu o ridice .
Au trecut de atunci 2 ani si acum a constatat ca de fapt pensia respectiva a continuat sa intre si din acel cont a fost virata pe card .
Ei ii mai intrau pe card si alte sume de bani asa incat nu si-a dat seama .
Ce poate face acum ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:37, 23 Iunie 2010
lael a scris:
La data decesului tatalui fiica a mers la Casa de Pensii si a anuntat ca tatal sau a decedat si a intrebat cum trebuie sa procedeze ca aceasta pensie sa nu mai fie virata I s-a spus ca nu trebuie sa faca nimic decat sa nu o ridice.

Cum a anuntat? Verbal este insuficient si nu poate proba acest lucru. Acum doi ani pensiile neridicate timp de trei luni se intorceau la casa de pensii si exista o prevedere conform careia cei care n-o ridicau erau trecuti... decedati in evidentele caselor de pensii (mai exact, plata pensiilor se suspenda).
Va dati seama ca multe persoane nu erau decedate, astfel ca Legea nr. 19/2000 a fost modificata.
Au trecut de atunci 2 ani si acum a constatat ca de fapt pensia respectiva a continuat sa intre si din acel cont a fost virata pe card. Ei ii mai intrau pe card si alte sume de bani asa incat nu si-a dat seama .

Ei, aici este o problema: din moment ce de la pensii i s-a spus sa nu mai incaseze pensia, de ce n-a anuntat banca?
Si as mai avea o nelamurire: cei de la banci permit tertelor persoane sa ridice drepturi de pensie numai in baza unei procuri speciale. Pana acum aproximativ 1 an, aceasta era valabila 6 luni. Banca nu i-a cerut timp de 2 ani o noua procura?
Ce poate face acum ?

In ce sens? Si-au dat seama cei de la pensii ca au platit drepturi de pensie unui decedat, practic? Daca da, trebuie sa restituie aceste sume.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
La Casa de Pensii a mers cu intentia de a face demersurile necesare dar totul s-a rezumat la o discutie , intr-adevar ce nu poate fi probata daca doamna respectiva nu ar mai recunoaste .

Da , banii trebuiau sa se intoarca inapoi dupa 6 luni dar trebuia ca banii sa ramana in contul fiicei . Insa banii au fost virati din cont pe card .

Procura fusese data cu 6 luni inaintea decesului si era valasbila 18 luni .
Ea nu a mai dus alta procura la banca .
A dus doar procura pentru mama ei si atunci a intrebat-o de cealalta procura si a spus care este situatia .

La acest moment cand si-a dat seama cum stau lucrurile s-a ingrijorat .
Casa de Pensii nu si-a dat seama de acest fapt dar ea se gandeste sa nu aiba probleme ,altfel situatia ar continua asa cu anii probabil .
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
Iael, utilizator
lael a scris:
Da , banii trebuiau sa se intoarca inapoi dupa 6 luni dar trebuia ca banii sa ramana in contul fiicei . Insa banii au fost virati din cont pe card.

Repet, dupa trei luni, nu dupa sase luni, cu conditia ca drepturile de pensie sa nu fie incasate. Intrucat persoana pentru care intrebati nu a anuntat banca, aceasta i-a virat banii pe card.
Procura fusese data cu 6 luni inaintea decesului si era valasbila 18 luni .
Ea nu a mai dus alta procura la banca. A dus doar procura pentru mama ei si atunci a intrebat-o de cealalta procura si a spus care este situatia.

Acum doi ani procura speciala era valabila 6 luni, in prezent este valabila 18 luni, potrivit cap. B, sectiunea VII, pct. 29 din Ordinul nr. 340/2001 in forma din 2007 / inceputul anului 2008. In fine, ideea este ca nu va contrazic pentru ca nu stiu la ce an ma raportez si pentru ca Ordinul nr. 340/2001 a fost modificat de zeci de ori.
Oricum, este prima banca despre care aud ca face plati aiurea, fara sa verifice valabilitatea documentelor in baza carora face aceste plati.
La acest moment cand si-a dat seama cum stau lucrurile s-a ingrijorat .Casa de Pensii nu si-a dat seama de acest fapt dar ea se gandeste sa nu aiba probleme ,altfel situatia ar continua asa cu anii probabil.

Deocamdata situatia este simpla: nu are procura speciala, nu mai are dreptul sa incaseze niciun ban. Sper ca banca nu-i vireaza in continuare pensia pe card!
La un moment dat o sa-si dea seama si cei de la pensii si o sa-i solicite restituirea sumelor primite cu titlu de pensie.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da , banca vireaza in continuare pensia pe card .

Inteleg si este logic ca va trebui sa restituie aceasta suma ceea ce va fi destul de greu intrucat momentan ea a fost si concediata .

In plus nu stie ce sa faca acum cu privire la situatia descrisa mai sus .

Cum ar trebui sa procedeze tinand cont de faptul ca momentan nu are de unde sa restituie banii ?
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
Iael, utilizator
Ar putea fi sanctionata ?

Alte discuții în legătură

Care este valabilitatea a unei procuri, in viziunea postei romane? Elena Tescaru Elena Tescaru Buna ziua, Care este valabilitatea a unei procuri, luata in considerare de Posta Romana? Care sunt documentele justificatoare? (vezi toată discuția)
Tatal meu a decedat dar pensia inca vine acasa. cum sa procedez? Luizaliz Luizaliz buna ziua, am nevoie de un raspuns. acum 4 luni tatal meu a decedat. a lucrat la ministerul de interne in provincie, dar s-a stins in Bucuresti, deci ... (vezi toată discuția)
Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat ... anatab anatab Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat Bună ziua. Recurg iar la ajutorul dvs. Tata a decedat în data de 17 martie. Banii de ... (vezi toată discuția)