avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul tehnic

Stimate domnule Valeriu Tudor,

Ma numesc I. Mihaela si lucrez in cadrul unei firme private ( industria chimica). Firma are 700 de angajati printre care si pensionari. De curand am fost anuntati ca intram in somaj tehnic pentru 3 luni (iunie, iulie si august). Patronul firmei impune angajatilor sa lucreze in perioada somajului tehnic pentru numai 75% din timpul somajului si 25 % sa stea acasa.
Va rog frumos sa-mi comunicati daca acest lucru este legal si ce putem face sa rezolvam acest "inconvenient". Mentionez ca exista posibilitatea ca firma la care lucrez sa nu mai reinceapa activitatea din septembrie, si atunci ma intreb pentru ce sa muncim 75% din timpul nostru de somaj - in folosul firmei?!!!!

Cu stima si multumiri,
Mihaela I.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:29, 30 Mai 2010
Ceea ce va cere patronul dvs. este ilegal.

Insa, de data asta legal, poate sa si restructureze postul dvs. caz in care va poate concedia.
Multumesc pentru raspuns. Referitor la restructurarea postului se poate face in perioada celor 3 luni de somaj tehnic?
Bineinteles. Somajul tehnic este o solutie aleasa de angajator de a pastra personalul. In aceasta perioada plateste salariatului 75% din salariu fara ca acesta sa lucreze, dar este la dispozitia sa, in sensul ca, daca apare ceva de lucru, trebuie sa vina la serviciu.

Daca resursele financiare nu-i mai permit sa tina personalul in somaj tehnic, angajatorul poate in orice moment sa restructureze posturile fara perspectiva si sa concedieze persoanele care le ocupa.
a) Din Codul muncii:

Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.


b) Din CCMUNN pe anii 2007-2010:

ART.43. (1) Angajatorul va asigura conditiile necesare realizarii de catre fiecare salariat a sarcinilor ce ii revin, in cadrul programului zilnic de munca stabilit.

(2) In situatia in care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, partial sau total, conditiile necesare realizarii sarcinilor de serviciu, el este obligat sa plateasca salariatilor salariul de baza pentru timpul cat lucrul a fost intrerupt.

(3) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii. Prin negocieri la nivelul unitatii sau institutiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia unitatii, prezenti in incinta unitatii in asteptarea reluarii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi convocati de unitate.

(4) In cazurile prevazute la alin. 3, salariatii beneficiaza si de celelalte drepturi prevazute de lege pentru astfel de situatii.

(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.


Daca citim din Codul muncii ("salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii") angajatorul poate dispune reinceperea activitatii, asta inseamna ca salariatii nu lucreaza in acest timp, asteptand reluarea lucrului.

Din CCMUNN intelegem ca daca, in aceasta perioada, esti in incinta unitatii, esti in asteptarea reluarii activitatii deci nu lucrezi efectiv.

Asadar este ilegal sa lucrati efectiv in aceasta perioada, la acelesi locuri de munca, desi, scriptic, activitatea este intrerupta.

Unele unitati mai practica si altceva care nu este in neconcordanta cu textele de lege. In aceasta perioada salariatii sunt chemati la serviciu dar pusi sa faca altceva decat sarcinile lor obisnuite de munca: sa faca ordine si curatenie, sa aranjeze arhiva etc. Asta pentru a scoate si patronul ceva folos din plata celor 75% din salariu.

Deci gaselnita asta cu a lucra 75% din timp este ilegala si ea.


OUG 4/2010 spune:

Art. 2 - Angajatorii au obligaţia să depună, la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia îşi au sediul, o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, la momentul constatării de către aceştia a situaţiilor respective.

Art. 3 - Conform competenţelor legale, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin instituţiile lor teritoriale subordonate, vor controla periodic angajatorii care beneficiază de măsurile de protecţie socială prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.

In concluzie sesisati ITM care va efectua o verificare si va constata ilegalitatea si va lua masurile legale impotriva angajatorului.

Va recomand sa intrati si pe www.contractdemunca.ro unde drd. Ana Cioriciu Stefanescu are mai multe interventii pe aceasta tema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic cipppi cipppi buna ziua! este legal ca pe perioada somajului tehnic angajatorul sa cheme toti angajatii la servici la program normal ? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic dar muncim? tmishu tmishu incepand cu 01.08.2010 am intrat in somaj tehnic pe o perioada de 3 luni!in acest interval angajatorul are dreptul sa ceara angajatilor sa presteze servicii ca ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic fflorin fflorin Buna seara. Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns. Sunt angajata la o firma mica de termopane. Are pana in 10 angajati. Patroana trebuie sa nasca pe la ... (vezi toată discuția)