avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj tehnic dar muncim?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj tehnic dar muncim?

incepand cu 01.08.2010 am intrat in somaj tehnic pe o perioada de 3 luni!in acest interval angajatorul are dreptul sa ceara angajatilor sa presteze servicii ca si inainte de intrarea in somaj tehnic???
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:56, 4 August 2010
1. Codul muncii spune:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

2. CCMUNN pe anii 2007-2010 spune:
Art.43
(3) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii. Prin negocieri la nivelul unitatii sau institutiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia unitatii, prezenti in incinta unitatii in asteptarea reluarii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi convocati de unitate.

3. A fi la dispozitia unitatii nu inseamna sa vii la serviciu si sa prestezi aceeasi munca de dinainte de intrare in "somaj tehnic". Insemna sa stie angajatorul toto timpul unde te afli pentru a te putea rechema la serviciu in cazul reluarii activitatii mai repede decat s-a prevazut.

4. Sesizati ITM pentru a verifica cum se respecta prevederile OUG 4/2010:
Art. 3 - Conform competenţelor legale, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin instituţiile lor teritoriale subordonate, vor controla periodic angajatorii care beneficiază de măsurile de protecţie socială prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic cipppi cipppi buna ziua! este legal ca pe perioada somajului tehnic angajatorul sa cheme toti angajatii la servici la program normal ? (vezi toată discuția)
Somajul tehnic iftimie.mihaela iftimie.mihaela Stimate domnule Valeriu Tudor, Ma numesc I. Mihaela si lucrez in cadrul unei firme private ( industria chimica). Firma are 700 de angajati printre care si ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic fflorin fflorin Buna seara. Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns. Sunt angajata la o firma mica de termopane. Are pana in 10 angajati. Patroana trebuie sa nasca pe la ... (vezi toată discuția)