avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Intrarea in tara a unui minor fara certificat de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Intrarea in tara a unui minor fara certificat de nastere romanesc.

Buna ziua,
Vreau sa stiu ce acte trebuie pentru intrarea in tara a unui copil de 8 luni nascut in Italia si nedeclarat in Romania (practic nu are certificat romanesc).
Parintii sai nu sunt casatoriti (stau in concubinaj, tatal fiind in divort de prima sotie) dar au recunoscut amandoi copilul.
Dupa intrarea in tara cam in cat timp pot face certificatul de nastere romanesc al copilului?

Va multumesc frumos,
Liviu
Daca naşterea s-a produs in străinătate si întocmirea actului nu a fost făcută la misiunea diplomatica sau la oficiul consular de cariera al României ori la autoritatea locala din străinătate, întocmirea actului de naştere se face in tara, la autoritatea administraţiei publice locale de la domiciliul părinţilor, după ce Ministerul de Interne verifica, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, daca naşterea nu a fost înregistrată in străinătate.

Actele de stare civila ale cetatenilor romani, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare in tara numai daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane. Transcrierea actelor de stare civila si înscrierea menţiunilor primite din străinătate se efectuează cu aprobarea Ministerului de Interne. Cetăţeanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la întoarcerea in tara sau de la primirea din străinătate a certificatului sau extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la autoritatea administraţiei publice locale in a cărei raza administrativ-teritoriala are domiciliul.

Pentru mai multe detalii, Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila.
Va multumec frumos pentru raspunsul acordat.
buna ziua.mi-am permis sa scriu si eu la acest subiect,tocmai pt faptul ca ma aflu in aceeasi situatie.si eu sint tot in italia,avind un copil de 1 an si 6 luni,nascut aici.precizez ca tatal copilului a fost in tara si a facut certificatul romin,insa pasaportul nu putea sa-l faca,in absentza copilului.asadar,intrebarea este:sa intru in tara cu copilul(cu avionul,sau la vama cu masina),e destul sa am certificatul?(asta pina ajung in tara sa facem si pasaportul copilului).aveam intentia sa merg doar eu cu copilul,tatal nu poate(ramine la lucru).stiam ca imi trebuie imputernicire facuta la notar de catre tata,cum ca scot copilul din tara cu acordul lui,dar ma interesa cum pot trece daca nu are pasaport inca?multumesc anticipat
Ana it a scris:

si eu sint tot in italia,avind un copil de 1 an si 6 luni,nascut aici.


Minorul trebuie sa calatoreasca cu pasaport. Fiind nascut in Italia nu poate avea pasaport italian?
Ba da, in mod evident ca da...
Copilul poate avea si pasaport romanesc dupa inregistrarea nasterii la consulat, apoi pasaport romanesc tot acolo...
Nu se poate, colega florinraican, sa intre in tara un copil fara pasaport, numai cu certificat de nastere... El trebuie sa aiba un act care sa il legitimeze la granita, altfel s-ar trafica pruncii la kilogram prin vame numai cu certificate de nastere.

Certificatul de nastere nu este document de identificare, nici la noi in tara si nici in UE. Prin urmare, in baza unui astfel de act un copil nu poate fi identificat; si nu se lasa oameni neidentificati sa treaca granite.

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere majd ayan majd ayan ma numesc marinela am doi copii nascuti in italia cu un baiat din tunisia care nu are pasaport iar consulatul tunisian nu ii lasa pasaportul pentru motive ... (vezi toată discuția)
Inregistrare obligatorie in românia a copilului de cetatenie italiana 1katerine 1katerine Am o fetița de 5 luni născută in Italia si care are cetatenie italiana (tatăl italian). As dori sa merg cu fetița in România, are carte de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate sa calatoreasca un parinte cu copilul din italia in romania domy domy Buna seara, In cazul unui cuplu, casatorit in romania, care locuieste in Italia si care a avut un copil in Italia, care sunt conditiile prevazute de lege ca ... (vezi toată discuția)