avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inregistrare obligatorie in România a copilului de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inregistrare obligatorie in România a copilului de cetatenie italiana

Am o fetița de 5 luni născută in Italia si care are cetatenie italiana (tatăl italian). As dori sa merg cu fetița in România, are carte de identitate italiana. Întrebarea mea este dacă sunt obligată sa-i declar nasterea in România si dacă nu sunt probleme la vama la întoarcerea in Italia, fiind suficient doar actul italian.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:53, 11 Octombrie 2013
Legea nr.119/1996 republicata 2012:

Art. 41
(3) Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca sunt inscrise sau transcrise in registrele de stare civila romane. Transcrierea certificatelor si a extraselor de stare civila se efectueaza cu aprobarea primarului unitatii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanei. Cetateanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului sau a extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza domiciliaza.

Pentru intoarcerea din Romania, minorul va trebui sa aiba pasaport si o declaratie a tatalui, din care rezulta acordul acestuia pentru efectuarea calatoriei, statul de destinatie precum si durata calatoriei.
Dar cine ma obliga sa-i dau copilului cetățenia româna? Cred ca ar trebui sa fie un drept, nu o obligatie... De ce nu poate circula ca cetățean italian?
Copilul dvs. are cetatenie romana prin efectul legii.

Legea nr.21/1991 republicata:
Art. 5
(1) Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.
(2) Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.
(3) Copilul gasit pe teritoriul statului roman este considerat cetatean roman, pana la proba contrarie, daca niciunul dintre parinti nu este cunoscut.
Poate circula ca cetatean italian. Faptul ca ii faceti certificat de nastere nu va obliga sa ii faceti si pasaport romanesc.
Pe langa faptul ca aveti obligatia conform legii sa inregistrati nasterea copilului la autoritatile romane ar fi bine sa va ganditi si la faptul ca din pacate viata ofera uneori surprize neplacute. Mama unui copil care are doar cetatenie italiana nu poate beneficia de sprijinul autoritatilor romane in nicio privinta.
avluci a scris:

Pentru intoarcerea din Romania, minorul va trebui sa aiba pasaport si o declaratie a tatalui, din care rezulta acordul acestuia pentru efectuarea calatoriei, statul de destinatie precum si durata calatoriei.


"Poate circula ca cetatean italian. Faptul ca ii faceti certificat de nastere nu va obliga sa ii faceti si pasaport romanesc."

Tocmai asta este problema mea: raspunsurile sunt impartite. Raspunsul oficial pe care l-am primit din partea autoritatilor romane este ca fetita mea este considerata cetateana romana atata timp cat se afla pe teritoriul tarii, iar pentru iesirea din Romania se aplica legea romana. Adica ii trebuie pasaport romanesc si o declaratie a tatalui pentru a-si da acordul pentru efectuarea calatoriei: practic tatal italian trebuie sa-si dea acordul ca fetita sa se intoarca acasa, din moment ce resedinta ei este in Italia. Si cum poate sa faca asta din moment ce el nu se afla in Romania? Cum ramane cu drepturile ei de cetatean italian (de a circula liber in Europa)?
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
1katerine, utilizator

Alte discuții în legătură

In ce conditii poate sa calatoreasca un parinte cu copilul din italia in romania domy domy Buna seara, In cazul unui cuplu, casatorit in romania, care locuieste in Italia si care a avut un copil in Italia, care sunt conditiile prevazute de lege ca ... (vezi toată discuția)
Buna seara - calatorie cu minor nascut in italia oanasimon45 oanasimon45 am si eu o intrebare,am o fetitza de 7 luni are certificat de nastere italian fiind nascuta in italia,de ce documente trebuie sa dispun pentru a pleca in ... (vezi toată discuția)
Intrarea in tara a unui minor fara certificat de nastere romanesc. Liviu83 Liviu83 Buna ziua, Vreau sa stiu ce acte trebuie pentru intrarea in tara a unui copil de 8 luni nascut in Italia si nedeclarat in Romania (practic nu are certificat ... (vezi toată discuția)