avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Intrarea in tara a unui minor fara certificat de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Intrarea in tara a unui minor fara certificat de nastere romanesc.

Buna ziua,
Vreau sa stiu ce acte trebuie pentru intrarea in tara a unui copil de 8 luni nascut in Italia si nedeclarat in Romania (practic nu are certificat romanesc).
Parintii sai nu sunt casatoriti (stau in concubinaj, tatal fiind in divort de prima sotie) dar au recunoscut amandoi copilul.
Dupa intrarea in tara cam in cat timp pot face certificatul de nastere romanesc al copilului?

Va multumesc frumos,
Liviu
Dra AVLIL mesajul dvs se caracterizeaza prin lipsa de logica si de suport legal deoarece la intrebarea
Minorul trebuie sa calatoreasca cu pasaport. Fiind nascut in Italia nu poate avea pasaport italian?

dvs ati raspuns
Ba da, in mod evident ca da...

Aflati cu acest prilej ca legea italiana acorda cetatenie tinerilor nascuti pe teritoriul Peninsulei numai dupa implinirea varstei de 18 ani si in conditiile in care acestia au avut cel putin 10 ani domiciliul in Italia. (este vorba evident despre copii ai caror parinti nu sunt cetateni italieni)

In alta ordine de idei raspunsul meu pentru user dateaza din data de 31 mai si nu este editat.
Ati avut la dispozitie aproape o luna sa il cititi si sa il intelegeti dar, se pare, ca nu ati reusit.
Nu am spus nicaieri ca minorii nascuti in strainatate pot intra in Romania numai pe baza certificatului de nastere emis de autoritatile statului respectiv ori eliberat de misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei.

Va asigur ca stiu foarte bine ce se poate face cu un certificat de nastere si ce nu se poate pentru ca, inainte sa devin avocat, am lucrat 10 ani in diverse puncte de trecere a frontierei (aeroportuare, rutiere, feroviare si maritime) numai in functii de conducere.
Diferenta dintre noi este ca dvs presupuneti cam cum se solutioneaza astfel de situatii la frontiera pe cand eu m-am confruntat cu ele si le-am rezolvat efectiv.
Doamna avocat Gradinaru este intr-o evidenta stare de confuzie...

Pentru Liviu83 completarea la raspuns ar fi ca pentru intrarea in Romania ar fi recomandabil sa intregistrati nasterea copilului dvs la ambasada si sa solicitati emiterea unui pasaport pentru minor.
Multumesc de clarificarea starii mele... desi ma indoiesc de faptul ca face obiectul prezentei teme discutate. Dar daca va face placere... :sorry:

Cat despre cetatenia italiana, ma tem ca sunt ciudate regulile ei si, pentru ca am avut numai cateva cazuri, ca a cam trecut un pic de timp de atunci si nu am mai citit si recitit legislatia lor, e posibil sa ma insel.
Dar cetatenia italiana se dobandeste de minor si in functie de cetatenia parintilor si noi nu o cunoastem in acest caz. Unul e in divort, o fi roman, italian? Celalalt nu stim nimic de el...
Astfel, depinde de momentul la care s-a nascut copilul, momentul dobandirii cetateniei de catre parinti precum si daca acel copil minor a fost sau nu cu parintii la juramant...
Oricum, 10 ani parca era pentru straini in general, pentru romani e 4 ani, nu? Adica pentru cei din UE...

Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu starea mea de confuzie... atatea date aveam, de putut se poate, depinde de situatie. Era multisor sa arat toate variantele aici, asa am considerat.
O zi frumoasa tuturor!
Daca nu exista pasaport si e urgent de plecat spre Romania atunci cetatenii romani pot solicita ambasadei din statul in care se afla sa li se elibereze un titlu de calatorie care va inlocui pasaportul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere majd ayan majd ayan ma numesc marinela am doi copii nascuti in italia cu un baiat din tunisia care nu are pasaport iar consulatul tunisian nu ii lasa pasaportul pentru motive ... (vezi toată discuția)
Inregistrare obligatorie in românia a copilului de cetatenie italiana 1katerine 1katerine Am o fetița de 5 luni născută in Italia si care are cetatenie italiana (tatăl italian). As dori sa merg cu fetița in România, are carte de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate sa calatoreasca un parinte cu copilul din italia in romania domy domy Buna seara, In cazul unui cuplu, casatorit in romania, care locuieste in Italia si care a avut un copil in Italia, care sunt conditiile prevazute de lege ca ... (vezi toată discuția)