avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ccm la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ccm la nivel de unitate

Are cineva un model mai nou pt contractul colectiv de munca?CCM trebuie sa contina exact acelasi clauze ca si contractul de munca nivel national?Unde se inregistreaza CCM ?in cate exemplare se depune si ce mai trebuie sa contina dosarul in afara de CCM?
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 18:45, 31 Mai 2010
CCM se incheie pe o perioada de 4 ani, putand fi revizuit anual.

Va cuprinde drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor referitor la conditiile generale de munca - cele stabilite prin lege si negociate cu reprezentantii salariatilor- si, dupa caz, acorduri privind relatiile de serviciu la nivel de unitate, precum si clauze specifice cu referire la conditiile de munca, salarizare, drepturile si obligatiile ce decurg din raporturile de munca.

Continutul CCM este mai amplu fata de cel al CIM, avand capitole despre:
-dispozitiile generale;
- incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea CCM;
- timpul de munca si timpul de odihna;
- salarizarea si alte drepturi salariale;
- conditiile de munca si protectie sociala;
- contractul individual de munca;
- formarea profesionala;
- alte prevederi in legatura cu drepturile si obligatiile partilor.

Printre anexele CCM-ului, se numara:
- CIM-ul;
- fisa individuala a postului;
- regulamentul privind organizarea si funcţionarea comisiilor paritare;
- procedura de stabilire a numarului membrilor de sindicat.

Art. 101 CCMUN 2007-2010 : "Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca."

Legea nr. 130/1996, art. 25 precizeaza faptul ca dupa incheierea in forma scrisa si semnarea de catre parti, contractul colectiv de munca se depune si se inregistreaza la directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti.

CCM-urile incheiate la nivelul grupurilor de unitati / ramuri de activitate / la nivel national, se depun la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

CCM-ul se aplica de la data inregistrarii, iar partile pot sa cada de acord ca, in privinta clauzelor negociate, acestea sa fie aplicate dupa data de inregistrare a contractului.

CCM-ul incheiat la nivel national sau de ramura se publica in Monitorul Oficial in termen de 30 de zile de la inregistrare.

Dosarul de depunere trebuie sa contina CCM-ul plus toate documentele solicitate pentru depunerea CIM-ului, in cazul fiecarui angajat.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital de stat rambela rambela As dori sa stiu ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital integral de stat . (vezi toată discuția)
Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)