avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas, optiune
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas, optiune

Am o mare rugaminte ,sa-mi spune-ti si mie daca in urma decesului tatalui meu ,care avea o pensie de 1100 ron,mama ar putea sa renunte la pensia ei de 500 lei si sa beneficieze de cea a tatalui, si care sunt pasii de urmat ptr. a obtine acest lucru
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:38, 31 Mai 2010
Au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
În cazul în care durata căsniciei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin zece ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie.
Acte necesare pentru obtinerea pensiei de urmas:
- cerere tip
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
- adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
- actul de identitate al solicitantului
- carnet de munca (original si copie)
- livret militar (original si copie) daca este cazul;
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
- talonul de pensie al decedatului
Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.

Atentie! Cuantumul pensiei de urmas inseamna jumatate din punctajul mediu anual al tatalui dvs., nu intreaga pensie!

Mama sa faca cerere pentru acordarea pensiei de urmas si sa scrie ca opteaza pentru pensia cea mai avantajoasa, conform art. 74 din Legea nr. 19/2000.

ART. 74
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas sot/sotie ContSters79066 ContSters79066 Tata a decedat pe 03.03.2009 si a beneficiat de o pensie de 729 lei. Mama are o pensie in suma de 612 lei, au fost casatoriti 52 ani, iar mama este invalida de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Elena220563 Elena220563 As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Ce conditii si ce acte sunt necesare pentru o pensie de urmas? ContSters74189 ContSters74189 Ce conditii trebuiesc indeplinite si ce acte sunt necesare pentru o pensie de urmas? Ce persoane sunt eligibile pentru o pensie de urmas? Multumesc ... (vezi toată discuția)