avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunt la parte din donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunt la parte din donatie

In urma cu 5 ani a decedat mama,iar eu,fratele si tata am dezbatut mostenirea,constand intr-o casa impreuna cu terenul aferent.Deoarece fratele avea din partea parintilor o casa cu titlu de donatie,am convenit ca el sa renunte la partea de mostenire din casa,eu angajandu-ma sa nu-i atac donatia.Numai ca,d-na notar a spus ca nu se poate face decat in felul urmator:el da renunt pe partea mamei,neputand da si pe a tatalui,el fiind in viata,iar eu la donatie trebuie sa dau renunt si pe partea mamei,dar si pe a tatalui(nu am inteles de ce la donatie nu s-a putut da,doar pe partea mamei).A fost o greseala din partea mea sa accept asa ceva,deoarece la moartea tatalui,fratele este hotarat sa-si ceara partea(lucru aflat ulterior).Din pacate,tatal nu poate fi determinat sa-mi faca act de v-c.Pot reveni in vreun fel asupra actului notarial?Ce pot sa fac?Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:31, 1 Iunie 2010
Nu se intelege ce s-a intamplat?
Fratele dvs. nu a dat declaratie de renuntare?

Si ce declaratie ati dat pt donatie? nu exista asa ceva.
Daca m-ati fi intrebat acum 5 ani va spuneam: "Frate, frate, dar branza-i pe bani!" Nu prea am inteles ce scrie in certificatul de mostenitor dupa deschiderea succesiunii dupa mama. Acum cinci ani, cel mai bine era ca amandoi fratii sa fi renuntat la succesiune. Astfel toata partea din averea mamei revenea tatalui. La dechiderea succesiunii dupa tata aveti sansa sa demonstrati cat de buni frati sunteti.
nu puteti reveni asupra deciziei de renuntare
tatal a renuntat si el, incat macar sa aveti deocamdata jumatate din casa? mai departe, numai daca va convingeti tatal sa va faca un contract de intretinere, puteti dobandi si restul casei
Deoarece fratele are de la parinti o casa,donatie,iar eu NIMIC,parintii au considerat ca este corect ca cea de a doua casa,sa-mi revina mie,cu atat mai mult,cu cat casa lui este mai mare si mai noua(avantaj -el).La dezbaterea succesiunii,fratele a dat renunt pt partea mamei .Necrezand nicio clipa ca fratele va avea pretentii la casa,nu au luat in calcul varianta unui act de v-c intre mine si ei.Deoarece nu am posibilitatea scanarii actului notarial,am sa va copiez continutul:"DECLARATIE-Subsemnata...,domiciciliata...,pe proprie rasp.si sub sanctiunile prevazute de art.292 Cod Penal,declar urm:nu voi ataca in instanta donatia imobilului situat in...,facuta de parintii mei.....,fratelui meu....,domiciliat in....,asa cum rezulta din contractul de donatie autentificat sub nr....,transcris sub nr...,la acelasi notariat.Dau prezenta declaratie autentica,spre a folosi la organele competente... " Acesta este actul autentificat.
Declaratia dumneavoastra prin care ati renuntat la dreptul de a cere reductiunea cotei donate de catre tata fiului sau este un act unilateral asupra caruia puteti reveni. Mai mult, avand in vedere faptul ca obiectul declaratiei este legat de succesiunea dupa tatal dumneavoastra, succesiune nedeschisa (reductiunea donatiei, respectiv raportul nu pot fi discutate pana la deschiderea succesiunii), declaratia data poate fi privita, partial, ca un pact asupra unei succesiuni viitoare, act lovit de nulitate absoluta.

Alte discuții în legătură

Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie ContSters275324 ContSters275324 Buna ziua! In 1991 am cumparat un apartament pe care l-am donat in 1994 mamei mele. Nu am pus clauze in donatie.Pot intoarce apartamentul pe numele meu si sa ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)