avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contract donatie intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contract donatie intre soti

Buna ziua,
Am o problema si sper sa ma ajutati:
Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin hot.judec.apartamentul si masina platind o sulta fostului(hot.jud.2 iunie 2006).Am procedat la punerea in posesie a apartamentului in oct.2006. M-am recasatorit in iunie 2006. Vreau sa stiu daca apartamentul dobandit este si prorietate a actualului sot.Dintr-o discutie avuta cu un notar public, am inteles ca nu este proprietate a actualui sot, dar pot sa fac o donatie pentru el.Aceasta donatie poate fi atacata in viitor de copilul meu care are acum 17 ani. Poate cuineva sa-mi explice mai bine?Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: carmen.paun , utilizator 16:23, 28 Noiembrie 2006
Art. 936
Sotii pot prin contractul de maritagiu sa-si faca reciproc, sau numai unul altuia, orice donatiune vor voi.
Art. 937
Orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila.
Revocarea se poate cere de femeie, fara nici o autorizatie.
O asemenea donatiune nu este revocabila pentru ca in urma s-au nascut copii.
Art. 938
Sotii nu pot, in timpul maritagiului, sa-si faca nici prin acte intre vii, nici prin testament, vreo donatiune mutuala si reciproca printr-unul si acelasi act.
Art. 939
Barbatul sau femeia care, avind copii dintr-alt maritagiu, va trece in al doilea sau subsecvent maritagiu, nu va putea darui sotului din urma decit o parte egala cu partea legitima a copilului ce a luat mai putin si fara ca, nici intr-un caz, donatiunea sa treaca peste cuartul bunurilor.
Art. 940
Sotii nu pot sa-si daruiasca indirect mai mult decit s-a aratat mai sus.
Orice donatiune, deghizata sau facuta unei persoane interpuse, este nula
Apartamentul dobandit este bun propriu.
Orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila
Notarul a avut dreptate. Apartamentul este bunul dvs. Desigur, puteti dona o parte din el sotului, dar eu nu vad ce rost are o astfel de tranzactie. Intr-adevar, copilul ar putea sa atace contractul de donatie si sa il desfiinteze in masura in care ii incalca rezerva succesorala. Sfatul meu:chiar daca donatiile intre soti sunt revocabile, tratati cu mare atentie problema, pentru a nu nedreptati, intr-un final, copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare cu clauza de intretinere corbul corbul Buna ziua ! Cazul prezinta urmatoarele caracteristici x si y sunt divortati si au doi copii. x vrea sa-i lase numai unuia dintre copiii casa in care ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti simpla fara multe probleme mitan mitan in concluzie: sotul meu a dobandit o casa da la tatal sau (pe care am reamenajat-o noi)i-a facut act de donatie sotul meu are 2 copii de ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare apartament allem allem Buna ziua, Am s ieu rugaminta sa ma lamuriti intr-o anumita problema. Cum pot ataca contractul de vanzare cumparare pe care tatal meu facut. Este vorba de un ... (vezi toată discuția)