avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit ipotecar legea 112
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit ipotecar legea 112

Doresc sa achizitionez o locuinta in Bucuresti.Aceasta locuinta a fost cumparata de actualul proprietar pe legea 112 acum 12 ani.
Nu exista cereri de retrocedare la primarie.
Se poate pune gaj pe o astfel de locuinta pentru contractaea unui credit ipotecar?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: John88 , utilizator 12:26, 15 Februarie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Am incercat sa studiez legislatia anterioara si in ultima lege din 2009 am vazut ca e un termen: 9 luni pana la care cei care au pretentii asupra acelei locuinte pot depune dosar de retrocedare. Practic acele 9 luni au trecut.
In cazul in care eu cumpar acea casa, exista riscul ca sa vina de exemplu peste cativa ani mostenitori ai persoanei caruia casa i-a fost luata abuziv de stat inainte sa fie nationalizata si sa actioneze in judecata statul sau pe mine?
Mai este indreptatit cineva sa ceara drepturi de proprietate sau despagubiri asupra acelei locuinte nationalizate?
Multumesc mult.
~ Conținut șters la cerere ~
multumesc mult pentru raspunsuri!
Din pacate, desi teoretic este asa cum a mentionat colegul meu, in realitate se intampla ca mostenitorii fostilor proprietari sa obtina in justitie, pe calea unei actiuni in revendicare, restituirea imobilului chiar de la o terta persoana care a cumparat imobilul de la fostii chiriasi (care la randul lor l-au cumparat de la Stat).
In prezent nu este nicio certitudine cum s-ar solutiona un asemenea dosar, fiind situatii identice rezolvate in mod contrar de judecatori diferiti.
Adica, daca cumparati imobilul si ulterior mostenitorii fostilor proprietari va dau in judecata, solicitand revendicarea bunului, eixsta sanse sa castigati dar exista si sanse sa pierdeti procesul si sa fiti obligat/a sa predati bunul celui care il revendica. In acest caz ii puteti da in judecata pe cei de la care ati cumparat bunul, dar e putin probabil sa va recuperati prejudiciul.
Eu personal nu as cumpara un imobil pe care actualii proprietari l-au achizitionat pe legea 112/1995. Poate in cativa ani se va solutiona in mod unitar aceasta problema, dar in prezent este o adevarata loterie, nimeni nu site cine castiga si cine pierde un asemenea proces.

Alte discuții în legătură

Case nationalizate dadida dadida Buna ziua As dori sa cer sfatul in legatura cu achizitionarea unei locuinte cumparata de catre actualul proprietar prin legea 112/1195 . Casa a fost ... (vezi toată discuția)
Legea 112/1995 Adeea Adeea buna ziua. Am si eu o problema cam mare. Am un apartament nationalizat 112/1995 vrem sa-l cumparam ca apoi sa-l vindem sa ne mutam la curte. Legea in sine ... (vezi toată discuția)
Case nationalizate - cumpararea lor daca proprietarul a decedat eugentudosie eugentudosie buna ziua..am si eu o intrebare legata de legea retrocedarii caselor nationalizate.ex:parintii mei locuiesc intr o casa nationalizata pe legea 112/1995..doar ... (vezi toată discuția)