avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare la cetatean strain
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare la cetatean strain

Tatal meu (cetatean roman)a mostenit prin testament un teren.Dupa decesul tatalui meu, eu (cetatean german) am facut cerere de restituire a terenului conform legii 247 si paragrafului din constitutie care-mi garanteaza dreptul la mostenire.Aud acum tot felul de interpretari si vreau sa va intreb daca am dreptul la restituire si conform caror paragrafe de lege?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:34, 27 Mai 2007
Buna ziua,

Am gasit acest articol pentru D-vs, daca va ajuta .....

""Poate un cetatean strain sa devina propietar al unui teren aflat in Romania, prin mostenire? Mentionez ca este vorba de fiica mea, devenita cetatean strain prin casatorie".
RASPUNS: Potrivit Constitutiei Romaniei proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala. Potrivit Legii nr. 54/1998 privind circulatia juridica a terenurilor "cetatenii straini si apatrizii nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor". Referitor la acest articol s-a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate datorita faptului ca, prin modificarea Constitutiei, efectele prohibitive generate de acest text de lege nu-si mai gasesc aplicarea. Sub imperiul noii reglementari constitutionale cetatenii straini pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in Romania prin mostenire legala. Astfel, aceasta prevedere constitutionala este de imediata aplicare din momentul intrarii in vigoare a revizuirii Constitutiei respective numai pentru situatia in care succesiunea in legatura cu care se exercita calitatea de mostenitori legali s-a deschis dupa aceasta data. Asadar, Curtea Constitutionala a admis aceasta exceptie de neconstitutionalitate si a decis ca, potrivit prevederilor constitu-tionale, dispozitiile Legii 54/1998, care interziceau cetatenilor straini si apatrizilor dreptul de a dobandi in proprietate terenuri in Romania, nu mai sunt in vigoare. Decizia Curtii Constitutionale este din data de 7.10.2004. ""
Revin la intrebarea mea.Am primit o informare cel putin absurda.Cum ca eu nu mostenesc pe tatal meu pentru ca pamintul este al statului roman deci nu este mostenire.Numai unchiul meu (de mult decedat) ar fi avut dreptul de retrocedare si tata de al mosteni pe acesta conform testamentului.... eu ca si cetatean strain nu pot primi o restituire pentru ca tata n-a facut cererea de retrocedare ..Pe cine mostenesc atunci si de ce se face o deosebire intre cetateanul roman si cel strain?lPentru romani este mostenire si la straini retrocedare?? Trebuie sa-mi iau cetatenia romana inapoi pentru a-l mosteni pe tata??:-/
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2007
ronin2325, utilizator
Domnule draga, as vrea sa va dau un raspuns dar, din pacate, nu am prea multe date ca sa fac asta.
Cand a mostenit tatal dv.? El avea titlu pentru pamantul respectiv si l-a stapanit efectiv?
Nu inteleg ce retrocedare?
Nu are nicio legatura faptul ca sunteti cetatean strain, nu influienteaza cauza. Din ceea ce ati spus, cel putin. Fiind vorba de un imobil, se aplica legea locului, adica legea romana si aceasta spune ca descendentii mostenesc pe parinti. Simplu, clar...
Nu am inteles cine ce v-a spus, cine detine posesia terenului actualmente, care este data mortii tatalui... Data la care ati facut notificarea pe legea 247...
Reveniti cu detalii.



Revin la intrebarea mea.Am primit o informare cel putin absurda.Cum ca eu nu mostenesc pe tatal meu pentru ca pamintul este al statului roman deci nu este mostenire.Numai unchiul meu (de mult decedat) ar fi avut dreptul de retrocedare si tata de al mosteni pe acesta conform testamentului.... eu ca si cetatean strain nu pot primi o restituire pentru ca tata n-a facut cererea de retrocedare ..Pe cine mostenesc atunci si de ce se face o deosebire intre cetateanul roman si cel strain?lPentru romani este mostenire si la straini retrocedare?? Trebuie sa-mi iau cetatenia romana inapoi pentru a-l mosteni pe tata??:-/


Sincer nu este atat de absurd. Dvs. il mosteniti pe tatal dvs, dar mosteniti celelalte bunuri mai putin terenul intrucat tatal dvs. singura persoana in drept, nu a facut cerere de retrocedare/restituire in baza legii 10. prin urmare dreptul eventual al tatalui dvs. asupra terenului nu a intrat in patrimoniul sau pentru ca apoi dupa moartea acestuia sa faca parte din masa succesorala.
Numai daca dovediti ca la data la care ati facut cererea de retrocedare tatl dvs era decedat de... x ani si astfel el nu a putut-o face in nume propriu, dvs in calitate de mostenitoare (ar fi bine sa aveti certificatul de mostenitor de pe urma tatalui) ati facut-o subrogandu-va in drepturile lui.
Revin la subiect cu amanunte:
1.Terenul a fost cumparat de unchiul meu in 1948 si luat fara forme legale de statul Roman.
2.Tata l-a mostenit testamentar in 1982.
3.Tata a decedat in 1992 eu fiind singurul sau mostenitor (cu certificat).
Intreb acum din nou:
Ma pot subroga drepturilor tatalui meu (decedat cu mult inainte de aparitia legilor 10 si 247) si sa cer statului sa-mi restituie pamintul?
Sunt sau nu succesorul tatalui si a unchiului meu?
Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2007
ronin2325, utilizator

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate pentru cetatean strain vnicola vnicola Am plecat din Romania in 1981, cind mi-am pierdut cetatania. Bunicii mei au avut mai multe ternuri care le-au lasat celor 3 copii ai lor, incluzind tatal meu. ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate - cetatean moldovean mirustefi mirustefi Buna! Cetatenii moldoveni pot dobandi in prezent terenuri in Romania? Are vreo legatura dreptul de sedere cu asta? Multumesc! (vezi toată discuția)
Retrocedare de imobile nationalizate pentru cetateni straini f_karoly f_karoly Se poate retroceda imobile nationalizate unor cetateni straini care sunt mostenitorii unor persoane de cetatenie romaneasca a caror imobile au fost ... (vezi toată discuția)