avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedare de imobile nationalizate pentru cetateni ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedare de imobile nationalizate pentru cetateni straini

Se poate retroceda imobile nationalizate unor cetateni straini care sunt mostenitorii unor persoane de cetatenie romaneasca a caror imobile au fost nationalizate de catre statul roman? exista si practica judiciara in acest sens, romana sau CEDO?, va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:00, 25 Ianuarie 2009
daca este vorba de apartamente sau case se pot retroceda. depinde de cetatenie (ue sau non-ue) s-ar putea sa apara solutii diferite in ceea ce priveste terenul. in cazul in care nu se poate inscrie in cf terenul, se da un drept special de folosinta respectivului mostenitor, care in cazul in care vinde imobilul unei persoane de cetatenie romana (sau ue dupa trecerea termenului suspensiv), se transforma in drept de proprietate.
daca este vorba de terenuri agricole si paduri nu stiu care este situatia, dar se poate gasi desigur o solutie caci dreptul la mostenire este garantat prin constitutie, indiferent de cetatenie!!!
Constituţia României:

ARTICOLUL 44

Dreptul de proprietate privata

(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

(2) Proprietatea privata este garantata si ocrotita în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai în conditiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care România este parte, pe baza de reciprocitate, în conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala.


Aşa fiind, imobilele naţionalizate (fie ele construcţii, fie terenuri) pot fi restituite moştenitorilor legali, chiar dacă sunt cetăţeni străini.

Norma potrivit căreia moştenitorul, cetăţean străin, dobîndea prin reconstituire doar un drept de folosinţă asupra terenului a fost abrogată odată cu intrarea în vigoare a Constituţiei revizuite.

Liviu S.Bordaş
...nu e asa...terenurile nationalizate revin fostilor proprietari sau mostenitorilor cu conditia dovedirii cetateniei romane...nu e vorba de mostenire legala in acest caz pentru ca ele se transmit din patrimoniul statului in patrimoniul celor enumerati mai sus in baza unor l;egi speciale si nu din patrimoniul autorului lor cu ar fi fost in cazul mostenirii legale si care pot fi mostenite si de cetateni straini...
valabil pentru cele care au intrat cu titlu valabil in patrimoniu statului - dar la cele la care titlu nu-i valabil, acelea nu au iesit niciodata din patrimoniul defunctului, resp. al mostenitorilor sai.
in principiu si pe fond, cetatenilor straini li se poate retroceda intr-o forma sau alta.
Să nu uităm un aspect important: Legea 18/1991

Art. 12
Calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotaririi judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii. Mostenitorii care nu-si pot dovedi aceasta calitate, intrucit terenurile nu s-au gasit in circuitul civil, sunt socotiti repusi de drept in termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au apartinut autorului lor. Ei sunt considerati ca au acceptat mostenirea prin cererea pe care o fac comisiei. Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafata de teren determinata pe numele tuturor mostenitorilor, urmind ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun.


Chiar dacă reconstituirea se face în temeiul legii, ceea ce stă la baza dreptului de reconstituire este calitatea de moştenitor. Ori, Constituţia nu distinge între moştenitorii cu cetăţenie română şi cei care nu au această cetăţenie, dispunînd, fără putinţă de interpretare, că cetăţenii străini pot dobîndi terenuri ......... precum şi prin moştenire legală.

Prin urmare, lipsa calităţii de cetăţean român ar putea restricţiona dreptul de dobîndire asupra terenurilor (supunînd acest drept prevederilor Legii 312/2005) doar în cazul moştenirii testamentare.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedare la cetatean strain ronin2325 ronin2325 Tatal meu (cetatean roman)a mostenit prin testament un teren.Dupa decesul tatalui meu, eu (cetatean german) am facut cerere de restituire a terenului conform ... (vezi toată discuția)
Dreptul cetatenilor ue cu statut de rezidenta in romania de a detine in proprietate terenuri intravilane ion-_- ion-_- buna seara, va cer sfatul in incercarea de a rez urmatoarea problema: dupa anul 1990 in baza legii? am fost improprietarit cu un teren intravilan in calitatea ... (vezi toată discuția)
Hotararea comisiei locale pt stabilirea dreptului de proprietate ! stupoare wangen wangen In temeiul legii 247/ 2005 am facut o cerere de reconstituire a unor suprafete de teren arabil si intravilan.Petentul cererii este un fost cetatean roman care ... (vezi toată discuția)