Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea problema: la reintoarcerea din concediul de crestere a copilului am fost 'intampinata' cu decizia de desfacere a contractului de munca pe probleme economice, cu posibilitate de contestare la Tribunalul Bucuresti. Este legal? Am nascut in mai 2008 si nu am cerut ajutorul banesc pe care ar fi trebuit sa il primesc in urma nasterii pentru ca nu am stiut de el. Ce sanse am sa il primesc acum, in urma unei cereri scrise? eu fiind in preavizul de 20 zile lucratoare.
La nivel de unitate nu exista un contract colectiv de munca, desi sunt peste 150 angajati. In aceasta situatie (numar de angajati) firma este obligata sa il intocmeasca (CCM)? Daca da, cum as putea sa intru in posesia lui in cazul in care cererea mea va fi refuzata? Ce metoda legala exista? Firma isi desfasoara activitatea in domeniul comertului cu amanuntul al produselor farmaceutice. Salariile compensatorii, conform contract colectiv de munca la nivel national pe ramura comert este de 2 salarii brute. In cazul in care voi primi refuzul platii lor, carui tribunal ar trebui sa ma adresez? Eu locuiesc in Craiova fiind angajata la sucursala firmei. Societatea mama isi desfasoara activitatea in Bucuresti.
Va multumesc anticipat,
Ramona R.
1. Este legal sa fiti concediata cu art.65 din Codul muncii dar daca considerati concedierea ilegala puteti contesta decizia de concediere, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul din judetul in care domiciliati. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
2. Daca in decizie a scris sa va adresati Tribunalului Bucuresti nu este bine. Codul muncii precizeaza:
Art. 284. - (1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.
3. Odata cu contestarea deciziei de concediere cereti si plata salariilor compensatorii.
4. Daca vreti sa stiti daca unitatea are CCM va adresati la Agentia de Prestatii Sociale (fosta Directie de munca si protectie sociala) Bucuresti, unde se afla sediul firmei.
Ajutorul pentru nastere il puteti cere , dar nu cred ca o sa vi-l dea ...iar in instanta sunt prea putine sanse sa-l obtineti, intrucat o astfel de actiune este prescrisa (termenul pentru exercitare este de 6 luni de zile de la data nasterii copilului.)
Angajatorii cu peste 21 de salariati nu sunt obligati sa incheie ccm, ci doar sa faca dovada negocierii acestuia .. potrivit art.3 alin.1 din Legea nr.130/1996, negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
Am citit pe forum ca se poate cere pana implineste copilul 3 ani. Am inteles gresit? In acea perioada nu am stiut de el, iar cand am dus copia dupa certificatul de nastere al copilului, nu mi s-a comunicat nimic in acest sens...Poate si pentru ca era in interesul lor...un salariu mediu la nivel de unitate este destul de substantial....
Sunt opinii total diferite fata de ce prevede Codul muncii, in exercitarea unei astfel de actiuni, si anume :
Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia - art.283 alin.1 lit.e C.mun
Ajutorul pentru nastere este un drept izvorat din CCM.
In cazul transmiterii cererii pentru platile compensatorii si ajutorul de nastere, in cat timp sunt obligati sa imi dea un raspuns? Ar fi mai bine sa fac cererile separat? Si mai am o problema: pe perioada concediului de crestere a copilului colegii mei mi-au folosit casuta de mail cu semnatura electronica.Casuta de mail este pe serverul de mail al firmei angajatoare, dar este legal sa se substituie persoanei mele?
Dosar somaj
ramonarav
Buna ziua,
Revin cu un subiect de actualitate...din pacate. Pe scurt: am incheiat raportul contractual cu societatea angajatoare in urma deciziei de ... (vezi toată discuția)