Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea problema: la reintoarcerea din concediul de crestere a copilului am fost 'intampinata' cu decizia de desfacere a contractului de munca pe probleme economice, cu posibilitate de contestare la Tribunalul Bucuresti. Este legal? Am nascut in mai 2008 si nu am cerut ajutorul banesc pe care ar fi trebuit sa il primesc in urma nasterii pentru ca nu am stiut de el. Ce sanse am sa il primesc acum, in urma unei cereri scrise? eu fiind in preavizul de 20 zile lucratoare.
La nivel de unitate nu exista un contract colectiv de munca, desi sunt peste 150 angajati. In aceasta situatie (numar de angajati) firma este obligata sa il intocmeasca (CCM)? Daca da, cum as putea sa intru in posesia lui in cazul in care cererea mea va fi refuzata? Ce metoda legala exista? Firma isi desfasoara activitatea in domeniul comertului cu amanuntul al produselor farmaceutice. Salariile compensatorii, conform contract colectiv de munca la nivel national pe ramura comert este de 2 salarii brute. In cazul in care voi primi refuzul platii lor, carui tribunal ar trebui sa ma adresez? Eu locuiesc in Craiova fiind angajata la sucursala firmei. Societatea mama isi desfasoara activitatea in Bucuresti.
Va multumesc anticipat,
Ramona R.
Am citit si eu de contestarea deciziei in 30 zile de la comunicare...dar putem vorbi de o comunicare?..atata timp cat nici comunicarea nu a avut o semnatura si o stampila in original?..si nici macar numar de inregistrare?...pot cu usurinta sa o consider ca fiind o farsa facuta de directorul de sucursala, nu?...asta tinand cont si de faptul ca semnatura pusa pe comunicare nu seamana cu cea a directorului de vanzari....(este numele lui si pe comunicare si pe decizie-repet, putem vorbi in astfel de termeni atata timp cat sunt doar copii (xerox sau...poate scanate...)?
Am semnat pe o hartie, repet, copie, prin care mi se comunica problema fluxului de monetar si ca s-a decis desfiintarea postului meu, urmand o perioada de preaviz de 20 zile lucratoare,hotarare care a fost discutata intr-o sedinta a actionarilor in prima mea zi de servici-zi in care mi s-a si dat spre lecturare, insotita tot de o copie a deciziei de concediere care data cu ziua de ...maine (a doua zi). Se poate considera ca am semnat? Mai mult, au trecut 22 de zile lucratoare, abia in cea de-a 23-a zi mi s-au platit drepturile salariale aferente perioadei de preaviz, insa nu am primit raspuns referitor la salariile compensatorii. Pot sa consider asta un raspuns negativ?...si atunci sa sesizez ITM-ul si...sa merg mai departe in instanta? Imi cer scuze ca sunt atat de insistenta si va multumesc anticipat.
si...pentru ca toate problemele se rezolva greu in Romania, si a mea e nerezolvata in continuare....Mi s-a comunicat azi ca voi primi cartea de munca pe 23 iulie....precizez ca data de incepere a preavizului de 20 zile este 1 iunie. Este legal? Care este limita maxima de depunere a actelor la somaj? In cat timp pot contesta drepturile salariale neplatite? (la salariile compensatorii si ajutorul de nastere ma refer). Va multumesc.
Cu respect,
Ramona R.
1. Indemnizatia de somaj se va plati de la data incetarii activitatii daca dosarul pentru somaj este depus in termen de 30 de zile de la aceasta data.
2. Drepturile salariale se pot cere in instanta in termen de 3 ani de la data de cand trebuia achitat salariul.
3. Ajutorul de nastere se poate cere in instanta in termen de 6 luni de la data nasterii copilului.
Dosar somaj
ramonarav
Buna ziua,
Revin cu un subiect de actualitate...din pacate. Pe scurt: am incheiat raportul contractual cu societatea angajatoare in urma deciziei de ... (vezi toată discuția)